buitenland

Zit IS achter moord op 16-jarige jongen in Hamburg?

Door Elif Isitman - 30 oktober 2016

Twee weken geleden werd een 16-jarige jongen aangevallen in het centrum van Hamburg. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, en zijn vriendin kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

De dader ontkwam bij de aanval. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eist nu via het online persbureau Amaq de aanval op, maar autoriteiten twijfelen of de claim klopt, meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

Meisje rivier ingeduwd

De aanval gebeurde onder de Kennedybrug in Hamburg. De jongen overleed aan de aanval. De dader zou het slachtoffer van achter hebben overvallen en herhaaldelijk op hem hebben ingestoken met een mes. Na de aanval duwde de dader de 15-jarige vriendin van de jongen in de rivier, maar zij wist later weer de kade op te klimmen. Volgens de politie was het onduidelijk of ze de dader kenden.

De dader wist te ontkomen, en volgens het politiesignalement gaat het om een man van 23-25 jaar uit met een ‘Mediterrane uitstraling. Hij zou tussen de 1.80 en 1.90 meter lang zijn en kort, donker haar hebben en een stoppelbaard.

Politie vindt incident moord, geen terreur

Het enige bewijs wat de politie tot nu toe heeft is de getuigenverklaring van het meisje dat ook aanwezig was. Het 16-jarige slachtoffer had geen criminele banden. De politie bestempelt het incident officieel als moord, en (nog) niet als terreuraanslag.

‘Een soldaat van de Islamitische Staat stak deze maand twee individuen in de stad Hamburg. Zijn actie was een direct antwoord op de oproep van IS om landen uit de internationale coalitie aan te vallen,’ aldus de verklaring van IS.

Duitse media trekken de verklaring van IS in twijfel omdat de terreurgroep normaliter aanslagen binnen 48 opeist. In dit geval zijn er meer dan twee weken verstreken. Daarnaast werd alleen de 16-jarige jongen aangevallen, en zijn vriendin niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.