buitenland

Zijn de ‘kindmigranten’ van Calais wel echt kinderen?

Door Elif Isitman - 24 oktober 2016

Groot-Brittannië wil een deel van de kindmigranten uit de jungle bij Calais binnenlaten, om zo te helpen bij de ontruiming van het kamp. Er zijn echter grote twijfels over de leeftijd van veel asielzoekers.

De ontruiming van de jungle in Calais is maandag van start gegaan en verliep op de eerste dag relatief rustig. De Britten helpen een handje: eerder werd aangekondigd dat ruim een kwart van de minderjarige migranten in Calais toestemming krijgt om de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. De aankondiging ging gepaard met nogal wat ophef.

Gebitscontroles

In Calais verblijven zo’n 7 a 8.000 migranten, vooral relatief jonge mannen die alleen reizen. Elsevier-redacteur Servaas van der Laan was maandag in het beruchte kamp en sprak daar met een groep Afghanen. Eerst zeiden ze dat ze zestien en zeventien jaar oud waren, maar even later gaven ze toe eigenlijk twintig te zijn. Toch willen ze graag als ‘kindmigrant’ naar Engeland.

Het is precies waar veel Britten bang voor zijn: critici riepen op tot leeftijdscontroles om te bewijzen dat het echt om kinderen gaat. Omdat veel migranten in Calais illegale (of geen) identificatiebewijzen hebben, willen bezorgde Britten tandheelkundige checks. Via het gebit zou de leeftijd nauwkeurig kunnen worden geschat.

Privacy garanderen

Afgelopen vrijdag kwam de eerste groep kindmigranten – 21 jongeren – in Engeland aan. Ze werden afgeschermd door grote plastic schermen. Volgens aanwezige officials om ervoor te zorgen dat aanwezigen geen foto’s van de migranten zouden nemen, maar boze tongen beweren dat het was om de leeftijd van de migranten te verhullen.

Ook kwamen de migranten aan met ‘dekens over hun gezicht’, aldus een aanwezige tegen SkyNews. ‘De reden is om hun privacy te garanderen, en niet om hun leeftijd te verbergen of iets dergelijks,’ zei een van de begeleiders.

Publiek vertrouwen

Eerder riep het Conservatieve parlementslid Philip Davies op tot een debat over de ‘farce’ waarbij kindmigranten het land binnen mogen komen. Hij vroeg om een verklaring van de regering dat die alles doet ‘om ervoor te zorgen dat de kindmigranten ook echt kinderen zijn’.

Als later zou blijken dat de ‘minderjarigen’ in feite boven de 18 zijn, zou het publieke vertrouwen kunnen worden geschaad, aldus Davies. De Britse beslissing om kindmigranten toe te laten werd gemaakt nadat de Franse autoriteiten aankondigden de Jungle te willen ontruimen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.