buitenland

5 euro voor toegang Schengen, en andere regels voor veiliger EU

Door Elif Isitman - 15 november 2016

De Europese Commissie presenteert woensdag een plan voor een centrale visumdatabase voor de Europese Unie. Het is een reactie op verzoeken van landen als Duitsland en Frankrijk, die daarop aandrongen na de terreuraanslagen in Parijs en Brussel.

In het plan staat onder meer dat toegang tot een van de 26 Schengenlanden voor buitenstaanders in de toekomst 5 euro moet kosten.

Draagt bij aan de veiligheid

Het is een poging om het lastiger te maken voor kwaadwillenden om het Schengenbied binnen te komen. Volwassenen uit landen zonder visumplicht voor de Schengenzone moeten eerst online een aanvraag indienen. Die wordt vervolgens door verschillende databanken van lidstaten gehaald. Als er vervolgens een rode vlag omhoog komt, dan gaat de reis niet door. Soortgelijke systemen bestaan al in de Verenigde Staten, Canada en Australië. Het systeem moet het Europees reisinformatie en autorisatiesysteem (ETIAS) gaan heten.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker kondigde het voorstel in september aan. Volgens de Europese Commissie draagt zo’n eerste controle in het land van herkomst bij aan de veiligheid. Het voorstel daarvoor wordt woensdag gepresenteerd door vicevoorzitter Frans Timmermans.

In mei zei de woordvoerder van Juncker al tegen Elsevier.nl dat de EU een systeem in wil stellen dat lijkt op het Amerikaanse ESTA-systeem. Het ESTA-systeem is een online aanvraagsysteem, waarmee reizigers op voorhand kunnen worden gescreend. Ook wil de EU een entry-exit systeem instellen, waarmee kan worden voorkomen dat mensen langer dan de visumvrije 90 dagen kunnen blijven.

Het gebruik van biometrische paspoorten moet ook de grenscontroles en security checks efficiënter laten verlopen. Ook worden er al controles uitgevoerd op mensen die met een vals document proberen binnen te komen.

Strijd tegen terrorisme

De centrale ETIAS-database zou onder het beheer van de Europese grens- en kustwacht komen te vallen. Lidstaten voeren de risicoanalyse uit en beslissen over individuele aanvragen. De regeling geldt voor de 1,4 miljard inwoners van de ongeveer zestig landen die zijn vrijgesteld van de visumplicht voor de EU. Daaronder zijn landen als Amerika en Canada, maar ook bijvoorbeeld Maleisië en Paraguay.

Het kost naar schatting 212 miljoen euro om het te ontwikkelen, en vervolgens jaarlijks zo’n 85 miljoen euro. Beide bedragen zouden ruim gedekt worden door de inkomsten.

De landen Duitsland en Frankrijk drongen eerder aan op zo’n systeem, en ook volgens EU-commissaris Julian King van Veiligheid zou het een ‘waardevol extra puzzelstukje in de strijd tegen terrorisme’ vormen. Ministers van de EU komen vrijdag bij elkaar om het plan te bespreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.