Bauke Schram

Anti-Trump protesten lopen uit de hand: man neergeschoten

Door Bauke Schram - 12 november 2016

Tijdens de protesten in de Verenigde Staten tegen de nieuw gekozen president Donald Trump is een man neergeschoten. De verdachte is op de vlucht.

De gewelddadige protesten in Portland zijn volledig uit de hand gelopen. Eerder werd bericht dat demonstranten knuppels en stenen als wapens gebruiken en enorme schade aanrichtten. Amerikaanse media melden nu dat er op een man is geschoten.

Niet meer in levensgevaar

2016-11-11 02:19:17 Qween Phoenix, organizer of the Denver Unites for Better than Trump protest march, protests the election of President elect Donald Trump in Denver, Colorado on November 10, 2016. / AFP PHOTO / Jason ConnollyDemonstranten protesteren met knuppels en stenen tegen Trump

Het slachtoffer is niet meer in levensgevaar, meldt de politie. De dader stapte uit een auto en liep naar het slachtoffer toe, en schoot vervolgens meerdere keren op de man. Over de verdachte is weinig bekend, maar volgens Amerikaanse media zou het gaan om een lange, Afro-Amerikaanse jongen aan het einde van zijn tienerjaren. Er wordt gesproken over een witte of grijze auto.

Duizenden Amerikanen gingen deze week de straat op in Portland, waar het meest grootschalige en agressieve protest wordt gehouden tegen de verkiezing van Trump. Ook in andere plekken wordt gedemonstreerd, maar in de meeste gevallen gaat het om vreedzame protesten.

Miljoen dollar aan schade aangericht

In Portland moest de politie echter hard ingrijpen. De agenten probeerden de ‘anarchisten’ en gewelddadige demonstranten te scheiden van de vreedzame betogers, maar tevergeefs. Vrijdag werd traangas ingezet en de politie gebruikt zogenaamde ‘knalgranaten’.

In totaal is zeker een miljoen dollar aan schade aangericht. Ook mensen die niets met het protest te maken hebben, werden geconfronteerd met traangas toen de stoet richting een winkelstraat liep.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.