buitenland

Asielactivisten Duitsland pleiten voor behoud huwelijk kindbruiden

Door Bauke Schram - 27 november 2016

De Duitse autoriteiten hebben twee jonge meisjes naar een peetgezin gebracht toen bleek dat zij zijn uitgehuwelijkt aan volwassen mannen. Sinds de migratiecrisis zijn naar schatting zeker 1.500 kindbruiden naar Duitsland gereisd.

Hoewel veel hulporganisaties oplossingen proberen te vinden voor meisjes die vastzitten in illegale huwelijken, wil een aantal activisten dat de ‘tradities worden gerespecteerd’.

2016-02-14 00:00:00 VINOJUG - Vluchtelingen die net over de grens van Macedonie en Griekenland zijn gekomen stappen op een trein naar Servie bij het doorgangskamp in Vinojug. ANP BART MAATHoe zit het met kindbruiden in Nederland en wat kunnen we doen? Elsevier.nl spreekt met Plan over aanpak illegale huwelijken

De Britse krant Express meldt dat het gaat om twee kindmigranten in de buurt van München. Andere asielzoekers hadden aangegeven dat de meisjes zijn uitgehuwelijkt aan volwassen mannen, en de plaatselijke jeugdzorg meldde dit bij de autoriteiten.

‘Situatie accepteren’

De plaatselijke vluchtelingencoördinator Teresa Degelmann heeft kindhuwelijken veroordeeld, maar gaf aan dat men rekening moet houden met de situatie van de twee minderjarige migranten. ‘Gezien het feit deze personen zijn getrouwd in de cultuur van hun thuislanden, moeten we de situatie accepteren zoals die is.’

Het gaat in veel gevallen om meisjes die in islamitische landen zijn uitgehuwelijkt door hun familie. De plaatselijke imams hebben hun afkeer uitgesproken van kindhuwelijken: ‘Moslims leven volgens de islam, maar moeten ook de Duitse wet respecteren.’

Kindbruiden in Europa

Door de migratiecrisis zijn de afgelopen jaren een groot aantal jonge kindbruiden naar Nederland en Duitsland gekomen. In Duitsland zou sprake zijn van zeker 1.500 minderjarige meisjes die zijn getrouwd met volwassen mannen. Ook in Nederland zijn tientallen kindbruiden naar Nederland gekomen. De autoriteiten denken dat het daadwerkelijke aantal nog veel hoger ligt.

Bovendien zijn de afgelopen jaren tientallen kindbruiden via gezinshereniging naar Nederland gekomen. Nederland erkent de huwelijke niet, maar in bepaalde Europese landen worden huwelijken zelfs gesloten in sharia-rechtbanken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.