buitenland

Balkan wil voorbereid zijn als Turkijedeal klapt

Door Tom Reijner - 08 november 2016

Oostenrijk wil met de buren en Balkan-landen in gesprek over welke actie ze ondernemen, mocht het akkoord tussen Turkije en de EU uiteenspatten. Door die deal is de migratiestroom via Turkije en Griekenland zo goed als stil komen te liggen.

Maar dat kan zomaar veranderen, aangezien de Turkse regering al meerdere keren heeft gedreigd met de deal te breken, als er niet heel snel visumvrij reizen wordt gerealiseerd.

‘Significante scheuren in deal’

Na de mislukte staatsgreep in Turkije, en de tegencoup van president Recep Tayyip Erdogan zijn de spanningen met de EU alleen maar opgelopen. Gisteren nog sprak de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz duidelijke taal. Ankara ‘heeft de rode lijn allang overschreden’. Dit kan niet langer doorgaan zo, vindt hij: ‘Brussel’ moet zijn grenzen aangeven. Tot hier en niet verder. Erdogan zegt zich allemaal niets aan te trekken van de kritiek uit de EU. Hij noemde Duitsland, nee, de hele EU, zondag ‘handlangers van terroristen‘.

‘We zien zeer significante scheuren ontstaan in de deal tussen Europa en Turkije,’ waarschuwt de Oostenrijkse minister van Defensie Hans Peter Doskozil. ‘We moeten ons er eenvoudigweg op voorbereiden dat deze deal niet standhoudt.’ Alle beschikbare krachten moeten zich verenigen, vindt hij. En dus trommelen de Oostenrijkers de buren en Balkan-landen op – allemaal gelegen tussen Oostenrijk en Griekenland in.

Oostenrijk werd overspoeld met migranten

Macedonië, Servië, Hongarije en Kroatië en Slovenië  – ze kregen allemaal te maken met duizenden migranten die hun grenzen overstaken om hun ideale bestemming te bereiken, veelal Duitsland, Zweden en Nederland. Oostenrijk zette begin dit jaar de Balkanlanden in om de migratiestroom te beteugelen – en het verzet tegen de opendeurpolitiek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel op te voeren.

Oostenrijk kon de toestroom van al die duizenden mensen helemaal niet meer aan. Het werden er simpelweg te veel. Macedonië sloot vervolgens de grens met Griekenland. Toen Turkije in maart overstag ging en in ruil voor (veel) geld en onder meer toezeggingen op het gebied van visumvrij reizen migranten tegenhield, droogde de migratiestroom op. Maar de vrees is dus dat hierin elk moment verandering kan komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.