buitenland

Boegeroep voor Mike Pence bij theater op Broadway, Trump eist excuses

Door Elif Isitman - 19 november 2016

Vice-president-elect Mike Pence was vrijdagavond met zijn neefje en dochter in New York om een toneelvoorstelling van Hamilton bij te wonen, toen hij een nare verrassing kreeg van de cast. De acteurs spraken hem direct toe, en riepen hem op ‘onze Amerikaanse waarden’ te blijven respecteren.

Via sociale media zouden andere theatergangers op de hoogte zijn gesteld dat Pence aanwezig zou zijn bij de voorstelling van Hamilton op Broadway.

Acteur gaf speech

Een van de acteurs, Brandon Dixon, greep zijn aanwezigheid aan om een speech aan hem te richten. ‘Vice President-elect Pence, we verwelkomen u en danken u zeer dat u erbij bent, echt waar,’ verklaarde Dixon. ‘Wij, meneer, zijn het diverse Amerika die bang en verontrust zijn dat uw nieuwe regering ons niet zal beschermen, onze planeet, onze kinderen, onze ouders (…) we hopen dat onze show u geïnspireerd heeft om onze Amerikaanse waarden te blijven respecteren, en om namens ons allemaal aan het werk te gaan. Namens ons allemaal’.

De man benadrukte tegen het publiek dat boegeroep tegen Pence niet op zijn plaats was, maar toch kon een deel van het publiek het niet laten. Weer een ander deel juichte Pence juist toe. Ook de speech van Dixon ontving luid applaus.

Trump en campagnemanager zijn boos

Donald Trump, als vanouds weer aanwezig op Twitter, reageerde woedend, en eist excuses van de cast en crew van Hamilton.

‘Het theater moet altijd een leuke en speciale plek zijn. De cast van Hamilton was gisterenavond heel onbeleefd tegen een zeer goede man, Mike Pence. Apologize!‘, twitterde Trump later.

Ook de campagnemanager van Trump en Pence, Kellyanne Conway, uitte zich ontevreden op Twitter, en schrijft dat Pence een ‘respectvol en rustig avondje uit met zijn neefje en dochter’ verdient.

Lin-Manuel Miranda, de man achter Hamilton, sprak zich afgelopen verkiezingen uit voor de Democratische kandidaat Hillary Clinton. Daarnaast hield hij ook een benefietavond voor Clinton, waarbij het geld voor de tickets – die in sommige gevallen zo’n 10.000 dollar zouden hebben gekost – werd gedoneerd aan haar verkiezingscampagne.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.