buitenland

Hillary Clinton ‘wilde huis nooit meer verlaten’ na nederlaag

Door Tom Reijner - 17 november 2016

Het valt Hillary Clinton zwaar, de periode na haar nederlaag in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tijdens een benefietgala in Washington was het duidelijk dat ze het verlies tegen Donald Trump maar moeilijk kan verwerken.

‘Het is niet makkelijk voor mij om hier te zijn,’ zei Clinton tijdens haar eerste publieke optreden na de speech die ze een dag na de verkiezingen gaf.

Vermoeid en bleek

Ze zag er vermoeid en bleek uit. ‘Velen hier zijn diep teleurgesteld in de uitslag, dat weet ik. Dat ben ik zelf ook. Meer dan ik jullie ooit zou kunnen zeggen. Ik begrijp dat veel mensen zich de afgelopen dagen hebben afgevraagd of dit het land is dat ze zich hadden ingebeeld.’

Clinton zei dat ze er de afgelopen dagen weinig voor voelde om de deur uit te gaan. Wat ze vooral wilde was ‘op de bank liggen met de honden en een goed boek’. Vermoedelijk was ze dan ook op het gala met flinke tegenzin.

Hoe won Trump? Clinton legt schuld niet bij zichzelf. Lees meer >
2016-11-09 16:40:13 US Democratic presidential candidate Hillary Clinton is accompanied by her husband and former president Bill Clinton as she arrives to make a concession speech after being defeated by Republican presidential-elect Donald Trump, in New York on November 9, 2016. / AFP PHOTO / JEWEL SAMAD 

Verschijning al voor verkiezingen vastgelegd

Maar haar verschijning tijdens de bijeenkomst, die speciaal was belegd voor de bescherming van kinderen, was al vastgelegd voor de verkiezingen. Wellicht ging Clinton er vanuit dat ze zich op het gala kon laten toejuichen als de nieuwe president, maar daar stak Trump zoals we weten een stokje voor.

Toch klonk ze bij tijd en wijle nog strijdbaar. ‘Luister alsjeblieft naar wat ik jullie te zeggen heb. Amerika is het waard. Onze kinderen zijn het waard. Amerika is nog altijd het geweldigste land op aarde (…). Het is aan ons allemaal om te blijven vechten voor een beter, sterker en eerlijker Verenigde Staten.’

Campagne van Clinton verliep niet vlekkeloos

Clinton verloor vorige week de verkiezingen van zakenman en Republikein Trump. Ze kreeg meer stemmen, maar in het Amerikaanse districtenstelsel draait het om de meerderheid van de kiesmannen en die ging naar Trump. Gisteren lekte uit dat de campagne van Clinton allerminst vlekkeloos verliep.

Alle 45 Amerikaanse presidenten, met Trump. Bestel het boek van Rik Kuethe hier >alleamerikaansepresidenten

Zo zou ze minimaal een keer slaande ruzie hebben gehad met haar man Bill, voormalig president van de Verenigde Staten. Bill zou zo kwaad zijn geworden, dat hij zijn telefoon van het dak van zijn penthouse in Arkansas gooide, vertelde Ed Klein – journalist van The New York Times die een paar boeken over de Clintons schreef. Een adviseur van Bill Clinton zou getuige zijn geweest van het voorval.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.