buitenland

Dijsselbloem: ‘Boris Johnson doet loze beloftes over Brexit’

Door Bauke Schram - 16 november 2016

Boris Johnson is misleidend en doet beloften aan de Britten waar de regering niet aan kan voldoen. Volgens de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft de politicus het over opties die helemaal niet mogelijk zijn.

Voor het referendum was Boris Johnson een van de meest prominente Conservatieven die zich inzette voor het Britse vertrek uit de Europese Unie (EU).

2016-05-29 15:24:27 epa05336006 French President Francois Hollande (R) and German Chancellor Angela Merkel stand on the terrace of the new Verdun Memorial in Douaumont during a remembrance ceremony to mark the centenary of the Battle of Verdun, France, 29 May 2016. The Battle of Verdun in World War I between German and French troops saw the deaths of more than 300,000 soldiers on both sides in 1916. The town in the northeast of France became the epitome of brutal trench warfare during the First World War. EPA/PHILIPPE WOJAZER / POOL MAXPPP OUTGroot-Brittannië moet boeten voor Brexit, vindt EU

Optimistisch

Als minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet van Theresa May is Johnson optimistisch: hij is ervan overtuigd dat Londen en Brussel elkaar even hard nodig hebben. De politieke en economische invloed van het Koninkrijk zou ook groot genoeg zijn voor een stevige positie van de Britten aan de onderhandelingstafel.

Maar Johnson wil veel te veel, stelt Dijsselbloem (PvdA): ‘Hij doet voorstellen die gewoon niet bestaan.’ Johnson wil dat Groot-Brittannië deel blijft uitmaken van de interne markt, maar wil uit de douane-unie. Dat soort overeenkomsten zijn niet mogelijk, alleen andersom: zo is Turkije lid van de douane-unie, maar heeft het land geen toegang tot de interne markt.

‘Hij zegt dat de Britten de volledige toegang kunnen behouden tot de interne markt, en tegelijkertijd buiten de douane-unie kunnen blijven,’ zegt Dijsselbloem verontwaardigd tegen het BBC-programma Newsnight. ‘Dat is onmogelijk, dat bestaat niet.’ Het is ‘intelligent onhaalbaar en politiek niet beschikbaar’.

Brexit-plan?

2016-07-02 15:23:00 A European flag is flown in front of The Elizabeth Tower which houses the "Big Ben" bell in the Palace of Westminster, as thousands of protesters gather in Parliament Square as they take part in a March for Europe, through the centre of London on July 2, 2016, to protest against Britain's vote to leave the EU, which has plunged the government into political turmoil and left the country deeply polarised. Protesters from a variety of movements march from Park Lane to Parliament Square to show solidarity with those looking to create a more positive, inclusive kinder Britain in Europe. / AFP PHOTO / Niklas HALLE'NNiet May, maar Britse parlement heeft laatste woord over Brexit

De interne markt, met 500 miljoen mogelijke consumenten, blijft voor de Britten aantrekkelijk. Toch hoopt het kabinet van May een ‘zachte Brexit’ te bewerkstelligen: Groot-Brittannië blijft in dat geval deel uitmaken van de interne markt, maar stapt wel uit de EU zelf. In dat geval hebben de Britten niets meer te zeggen in de Europese Raad, het Parlement of de Commissie.

Ondertussen houdt het kabinet stellig vol dat er geen verdeeldheid is onder de ministers. Uit een memo van Deloitte zou blijken dat er geen consensus is binnen het kabinet en dat de regering eigenlijk helemaal geen plan heeft voor het Britse vertrek uit de EU. Daar is geen sprake van, aldus woordvoerders van het kabinet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.