buitenland

Duitsland slaat slag met arrestatie ‘prediker zonder gezicht’

Door Tom Reijner - 08 november 2016

Abu Walaa, bijgenaamd ‘de prediker zonder gezicht’, geldt als een van de leiders van een IS-filiaal in Duitsland. Maar hij kan niet langer gaan en staan waar hij wil.

Dinsdag werd hij met vier andere terreurverdachten opgepakt, meldt justitie volgens Duitse media.

Centraal figuur bij ronselpraktijken

De echte naam van Abu Walaa is Ahmad Abdelaziz A., een 32-jarige Iraakse man, die werd gezocht vanwege zijn activiteiten voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Hij zou al jaren een centraal figuur zijn bij het ronselen van radicale moslims voor het ‘kalifaat’ in Syrië en Irak. Hij zou aan het hoofd staan van een netwerk van jihadisten verspreid over Duitsland.

Ook de andere aangehouden verdachten tijdens politieacties in de deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen zouden een rol hebben gespeeld bij het rekruteren van Syriëgangers. Hun arrestatie alsook die van Abu Walaa zou het gevolg zijn van verklaringen over het bewuste terreurnetwerk, die zijn afgelegd door een uit Syrië teruggekeerde jihadist.

twitter
Dit zou Abu Walaa zijn – bron: Twitter

Verzamelplek voor salafisten

De actie van dinsdag houdt verband met een eerdere antiterreuroperatie in de zomer. Eind juli vielen speciale troepen een moskee in Hildesheim – op iets meer dan 30 kilometer van Hannover – binnen. De plek staat bekend als een verzamelplek voor salafisten. De politie nam toen twee predikers mee, die behoorden tot de kring van Abu Walaa – eveneens een salafist, schrijft Süddeutsche Zeitung

In augustus was er vervolgens een nieuwe actie elders, die gericht was tegen de ‘prediker zonder gezicht’. De radicale moslim is altijd zeer actief geweest op het internet. Volgens de krant zou hij zelfs een eigen Abu W.-app hebben ontwikkeld. In de vele video’s die hij verspreidt, is zijn gezicht niet te zien – precies hoe aan zijn bijnaam komt. Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt hem sinds 2012 nauwlettend in de gaten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.