buitenland

Erdogan richt zijn blik op het oosten: afscheid van EU?

Door Tom Reijner - 20 november 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan lijkt zich steeds verder te verwijderen van de Europese Unie (EU). Hij laat zijn oren in toenemende mate hangen naar Rusland en China.

Hij noemde de twee landen – allebei met een autocratisch regime, net als het zijne – in de zondageditie van de krant Hürriyet een alleszins redelijk alternatief.

Toetreden tot de ‘Shanghai 5’?

Turkije moet zich niet zo ‘vastpinnen’ op het idee van toetreding tot de EU. Hij vindt dat er ‘relaxed’ mee moet worden omgesprongen. Erdogan deed zijn uitspraken tijdens de terugvlucht uit Oezbekistan. Hij zei zich te kunnen voorstellen dat Turkije aansluiting zoekt bij het samenwerkingsverband SCO in Shanghai, waarin de Russen en Chinezen een dominante rol spelen. In deze club, genaamd de Shanghai 5 zitten ook Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan

In een eerder onderhoud met Russische president Vladimir Poetin was dat al aan de orde gekomen. De EU voert nog altijd onderhandelingen, maar uit diverse lidstaten komt daarop steeds meer kritiek. Een van de luidste stemmen is Oostenrijk, bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz. De EU is maar slap jegens de Turken, vindt hij – de regering in Ankara heeft de rode lijn allang overschreden.

Aan het lijntje van de EU

Het overleg over toetreding werd hervat in het kader van het migratieakkoord, maar juist die deal staat onder druk. De spanningen tussen Turkije en de EU zijn de afgelopen tijd alleen maar opgelopen na de mislukte putsch ten het bewind van Erdogan, en de tegenmaatregelen die hij vervolgens nam om vermeende aanhangers van Fethullah Gulen aan te kunnen pakken.

Erdogan wees tegenover de Turkse krant andermaal de kritiek op zijn harde optreden na de mislukte staatsgreep, met het oppakken of ontslaan van duizenden overheidsdienaren en de inperking van de persvrijheid, van de hand. En de EU blijft ons maar aan het lijntje houden, zei hij geïrriteerd over de in zijn ogen aarzelende Unie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.