buitenland

EU wil top met Trump over relatie Europa-Amerika

Door Jelte Wiersma - 09 november 2016

Donald Tusk, de Poolse voorzitter van de Europese Raad en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie hebben aankomend president Donald Trump van de Verenigde Staten uitgenodigd voor een top om de klokken gelijk te zetten. Dat schrijven Tusk en Juncker in een brief aan Trump.

Tusk en Juncker, beide christen-democraten, hameren erop dat de Europese Unie en de Verenigde Staten gezamenlijke inspanningen leveren om Oost-Europa te beveiligen en de soevereiniteit van Oekraïne zeker te stellen. Daarnaast noemen ze als gezamenlijk belang het bevechten van IS en de strijd tegen klimaatverandering.

Van klimaatverandering tot TTIP

Daarmee leggen de EU-officials meteen een aantal heikele thema’s op tafel want Trump heeft in zijn campagne gezegd dat klimaatverandering door menselijk handelen onzin is en vindt dat Europa zichzelf militair moet weren tegen eventuele niet-Europese agressie. Het woord ‘Rusland’ wordt in de brief niet genoemd. Wel hebben Tusk en Juncker het over TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS waarvan Trump heeft gezegd dat hij daar niet aan wil.

De Duitse voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz (SPD) zegt veel vragen te hebben bij wat Trump nou precies wil in zijn buitenlandse politiek. Hij roept de president-elect op samen te blijven werken en tot verantwoordelijk leiderschap. Schulz zegt te hopen dat Trump een president zal zijn die voorbij de grenzen van Amerika kijkt en een internationale partner blijft.

Kan Europa nog op Amerika rekenen?

De Belgische leider Guy Verhofstadt (Open VLD) van de liberale ALDE (o.a. VVD, D66) in het Europees Parlement heeft die hoop al opgegeven. Hij meldt dat Europa intensiever moet samenwerken omdat het wat betreft veiligheid niet op de Verenigde Staten kan rekenen. Ook wat betreft klimaat moet de EU zelf handelen.

De Duitse minister van Defensie Ursula Von der Leyen heeft de hardste woorden. Ze is ‘zwaar geschokt’ door Trumps overwinning en zegt dat Europa voor zijn defensie op zichzelf zal zijn aangewezen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.