buitenland

FBI wekt nieuwe toorn Clinton-kamp met documenten over Bill

Door Tom Reijner - 01 november 2016

De FBI zorgt opnieuw voor consternatie binnen de gelederen rond presidentskandidaat Hillary Clinton. Ditmaal betreft het niet de mededeling dat er nieuwe ontwikkelingen zijn in haar e-mailschandaal, maar gaat het om de publicatie van documenten inzake Hillary’s man Bill.

Echt kersvers kun je de zaak niet noemen. Het betreft namelijk een onderzoek naar een omstreden besluit van de voormalige president, genomen in 2001.

Bill Clinton op zijn laatste dag als president

De documenten gaan over het pardon dat Clinton op zijn laatste dag als president verleende aan zakenman Mark Rich. Hij werd verdacht van grootschalige belastingontduiking. Door Bill Clintons pardon kwam het niet tot een proces. Vijftien jaar geleden hield de zaak de gemoederen flink bezig. Zeker toen bekend werd dat de vrouw van Rich voorafgaand aan het pardon donaties had gedaan aan de Democratische Partij en aan de William J. Clinton Foundation.

Er zou alleen nooit een verband zijn gevonden. Het onderzoek werd in 2005 afgesloten zonder aanklacht, en in 2013 overleed de zakenman. De 129 pagina’s over de zaak-Rich verschenen maandag op een FBI-pagina vol informatie die met een beroep op de wet openbaarheid van bestuur is opgevraagd, een soort WOB-verzoek. Niet bekend is wie om de documenten heeft verzocht. De inlichtingendienst heeft zelf nog niet willen reageren. Amerikaanse media pikten het in elk geval op.

Grotere kopzorgen voor Clinton

Veel nieuws bevatten de documenten niet, schrijft bijvoorbeeld Politico. En dus is de vraag: waarom nu, daags na de aankondiging FBI-directeur James Comey met de onthulling dat Clintons e-mailaffaire toch weer wordt onderzocht? De kopzorgen van de Democratische presidentskandidaat worden groter en groter – nu Trump ook in de peilingen bezig is aan een opmars.

Laatste peiling hint op nek-aan-nekrace tussen Clinton en Trump. Het gaat nog spannend worden >2016-10-29 19:52:34 US Democratic presidential nominee Hillary Clinton speaks as singer Jennifer Lopez and Marc Anthony look on during “Go Out to Vote” concert at the Bayfront Park Amphitheater in Miami, Florida, on October 29, 2016. Clinton embarks this weekend on the frenetic final 10 days of her White House campaign, determined to shake off renewed controversy over the FBI probe into her private emails. The 69-year-old Democrat -- vying to become America's first female president -- is still the frontrunner to win the November 8 election over her Republican rival Donald Trump. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD

Een woordvoerder van presidentskandidaat Hillary Clinton noemt het een vreemde gang van zaken. Prominenten van de Democratische partij zijn toch al witheet op de FBI. Het is vooral Comey die het moet ontgelden.

Trump is gelukkig met de onverwachte wending in de race naar het Witte Huis. Met nog een week te gaan tot de presidentsverkiezingen (op 8 november) ‘bedankte’ hij Huma Abedin, Hillary Clintons assistent, en haar man Anthony Weiner. Op zijn computer zijn haar mails gevonden, mogelijk verstuurd vanaf een account verbonden met de privé-mailserver van Hillary.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.