buitenland

Hofer belooft Oostenrijkse kiezers EU-referendum

Door Emile Kossen - 24 november 2016

De Oostenrijkse presidentskandidaat Norbert Hofer (FPÖ) is voorstander van een referendum over EU-lidmaatschap, als blijkt dat na Brexit niets wordt veranderd aan de machtsverdeling binnen de Unie.

Op zich is de rechts-conservatieve Hofer een voorstander van het Europese project, zo stelt hij in een interview met de BBC, maar de EU moet wel gaan veranderen. Er zijn twee zaken die Hofer ertoe zullen zetten om een ‘Oexit’ te forceren. ‘ Een ervan is een eventuele toekomstige beslissing om Turkije toe te laten tot de Europese Unie. De andere is het antwoord van Europa op de Brexit.’

Nog meer macht naar Brussel zou de druppel zijn
Hofer vindt dat ‘Brussel’ al teveel macht heeft, en zegt dat verdere centralisering zal zorgen voor onoverkomelijke problemen. ‘Als Europa als één staat wordt geregeerd, zou dat leiden tot een grondwettelijke verandering. Dan moeten we een referendum organiseren.’

Volgende week zondag, 4 december, gaan Oostenrijkers voor de derde keer binnen korte tijd naar de stembus om een president te kiezen, een grotendeels ceremoniële positie. De laatste ronde in april, die nipt werd gewonnen door de linkse, ‘groene’ kandidaat Alexander Van der Bellen, werd ongeldig verklaard als gevolg van een groot aantal schendingen bij het tellen van de stemmen.

Twee kandidaten kunnen niet meer verschillend zijn
De verschillen tussen de twee kandidaten zijn groot: waar de rechtse Hofer kritisch is op de huidige Europese Unie, is Van der Bellen een groot voorstander van het Europese project. Hofer is fel tegen een beleid waarbij de grenzen worden geopend voor meer immigranten, zijn tegenstander roept op tot ‘een liberaal, kosmopolitisch Oostenrijk.’ En terwijl Hofer een voorstander is van Donald Trumps plan om relaties met Rusland te verbeteren, heeft Van der Bellen helemaal niets met Trump, die diens campagne ‘onacceptabel’ noemde.

Volgens peilingen liggen Hofer en Van der Bellen ook bij de nieuwe stembusgang uiterst dicht bij elkaar. Hofer ligt ietsjes voor, ondanks dat hij door vrijwel alle andere politieke partijen wordt verafschuwd. Zelfs politici van de conservatieve Volkspartij (ÖVP) roepen op om niet te stemmen op Hofer, omdat hij ‘niet te vertrouwen’ zou zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.