buitenland

IS zet honden met bomgordels in bij strijd om Mosul

Door Bauke Schram - 07 november 2016

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft weer een nieuwe oorlogstactiek in Irak. Volgens het Iraakse leger zet de jihadistenorganisatie honderden honden in met bomgordels.

2014-09-01 20:00:00 epa04380040 A member of the Iraqi Shiite militia, Kataib Hezbollah (Hezbollah Brigades), aims his rifle during fighting against Islamic State (IS) fighters, in Amerli town, northeastern Baghdad, Iraq, 01 September 2014. Iraqi government and Kurdish forces on 01 September retook two more towns from the militant Islamic State organization, officials said, building on recent gains against the radical jihadists. Government troops, backed by Shiite militiamen and Kurdish Peshmerga forces, recaptured the northern town of Suleiman Pek and Amerli towns, an official said. EPA/STR‘Sluipschutter van Mosul’ doodt IS-beul vlak voor executie

In de zware strijd om Mosul wordt het Iraakse leger geconfronteerd met allerlei wanhopige acties van IS: zo hebben IS-leden brand gesticht en bommen af laten gaan bij een zwavelfabriek, met als gevolg onwerkelijke, bijna apocalyptische beelden.

Zeshonderd honden met bomgordels

Ook zet de jihadistengroep nu honden in. ‘Zeker zeshonderd honden worden uitgerust met bomgordels die op een bepaald moment tot ontploffing worden gebracht,’ zegt Fahmi Abbas, een woordvoerder van het Iraakse leger tegen persbureau IRNA. ‘Nu we op de hoogte zijn van de nieuwe tactiek, zullen ze ons niet meer verrassen.’

De honden krijgen een bomgordel om, en rennen dan in de richting van de Iraakse soldaten. IS-leden laten vervolgens explosieven afgaan. Tijdens de slag om Mosul maakte IS vooral gebruik van zelfmoordaanslagen, waar de huisdieren nu voor worden ingezet.

Pijnlijke strijd om Mosul

2016-09-23 12:00:56 A member of the Iraqi government forces walk past a Islamist flag covered in grafitti in the town of Sharqat, around 80 kilometres (50 miles) south of the city of Mosul, on September 23, 2016, the day after they recaptured the northern city from the Islamic State (IS) group. Security forces began the operation on September 20, 2016 to oust the Islamic State group from Sharqat, a town near supply lines needed for the battle to retake second city Mosul from the jihadists. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYESeksslavinnen en lange baarden: de regels in het Iraakse IS-‘kalifaat’

De slag om Mosul blijkt een pijnlijke en langdurige strijd. Het Iraakse leger wist vorige week delen ten oosten van de stad binnen te dringen, maar de genadeloze terreurgroep IS gebruikt de Iraakse burgers als menselijk schild, en voert ondertussen executies uit.

Bij het Mosul-offensief kon het Iraakse leger wel een aantal documenten bemachtigen met daarin de regels voor inwoners van het IS-‘kalifaat’. De papieren gaan in op de ‘wetten’ over onder meer het gebed, baardlengte en het houden van seksslavinnen in het ‘kalifaat’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.