buitenland

Islamcriticus Fillon wint voorverkiezingen en moet nu Le Pen verslaan

28 november 2016

Oud-premier van Frankrijk François Fillon heeft de Republikeinse voorverkiezingen overtuigend gewonnen. Om president te worden moet Fillon het naar alle waarschijnlijkheid gaan opnemen tegen Marine Le Pen.

‘Dit is een overwinning op gebaseerd op overtuigingen,’ zei de 62-jarige Fillon, die zijn Republikeinse concurrent Alain Juppé zondag eenvoudig versloeg. In zijn overwinningsspeech betoogde hij dat zijn plannen de enige manier zijn om Frankrijk te verbeteren. ‘Links, dat is de mislukking en de status quo, en extreemrechts in het failliet van Frankrijk.’

Kritisch over islam, tegenstander van immigratie
Fillon is economisch liberaal – hij vergelijkt zichzelf maar al te graag met Margaret Thatcher en wil het overheidsapparaat sterk verkleinen – en sociaal conservatief. De katholieke politicus liet zich tijdens de voorverkiezingen steevast kritisch uit over zaken als abortus en het homohuwelijk, maar is ook fel over de rol van de islam in Frankrijk.

Fillon kritisch over islam: ‘Frankrijk is geen multicultureel land’

De radicale islam noemt hij ‘een vorm van totalitarisme, zoals de nazi’s’. In een speech afgelopen week hamerde hij erop dat ‘katholieken, protestanten en joden de waarden van de Franse republiek niet afwijzen’, volgens Fillon in tegenstelling tot sommige moslims.

Fillon verbindt het thema immigratie aan die problematiek: ‘We moeten de instroom tot een minimum beperken. Ons land is niet een opstelsom van verschillende groeperingen, het moet één identiteit zijn.’ Eerder zette hij zich al af van het idee dat Frankrijk een multiculturele samenleving moet proberen te zijn.

Verkiezingen worden rechts feestje
De winst van Fillon, en niet de gematigde Juppé, betekent dat de presidentsverkiezingen op 23 april en 7 mei 2017 waarschijnlijk zullen uitlopen op een conservatief feestje. In de peilingen lijken  twee kandidaten namelijk op weg naar de finaleronde: Fillon en Marine Le Pen van het Front National. Het wordt in dat geval een interessant schouwspel wie van de twee rechtse kandidaten juist de kiezers op links kan overtuigen.

De socialisten hopen daar nog verandering in te kunnen brengen. De huidige Franse president François Hollande denkt nog na over zijn kandidatuur, en ook zijn voormalige politieke vrienden Emmanuel Macron en premier Manuel Valls overwegen mee te doen. Volgens opiniepeilers zijn ze alle drie vrijwel kansloos, mede omdat de regeerperiode van Hollande door velen wordt gezien als een mislukking.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.