buitenland

Jaar na Parijs: ‘Jihadisten vermommen zich slimmer’

Door Emile Kossen - 13 november 2016

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) geeft jihadisten uitgebreide training over hoe de asielprocedures in Europa werken en hoe de politie kan worden ontweken. Daarvoor waarschuwt de Duitse inlichtingendienst BND, twaalf maanden na de aanslagen in Parijs.

Precies een jaar geleden sloegen negen terroristen toe op verschillende plekken in Parijs. Van alle negen is vast komen te staan dat ze op een bepaald moment als ‘Syrische’ asielzoeker naar Europa kwamen, bijna onzichtbaar in de grote stroom vluchtelingen. Op dertien november doodden ze 130 mensen in de Franse hoofdstad.

2016-11-13 10:27:38 epa05629435 French President Francois Hollande (C) and Paris Mayor Anne Hidalgo (R) unveil a commemorative plaque near the 'La Belle Equipe' cafe during a ceremony marking the one year anniversary of the Paris attacks of November 2015 in which 130 people were killed, in Paris, France, 13 November 2016. The President is due to visit each attack site to unveil a commemorative plaque. EPA/PHILIPPE WOJAZER/POOL MAXPPP OUT
De Franse president François Hollande onthulde op verschillende plekken in Parijs gedenkplaten voor de slachtoffers van de aanslagen. Foto: EPA

Gevaar bestaat nog altijd
De Duitse inlichtingendienst BND waarschuwt dat het gevaar van IS-terroristen tussen migranten nog niet geweken is, zo blijkt uit een interne memo van einde vorige maand. IS traint jihadisten intensief om zich te vermommen als vluchteling en stuurt ze nog altijd richting de Europese Unie (EU), schrijft de Duitse krant Die Welt, die de documenten inzag.

Volgens de BND worden de jihadisten in Syrië en Noord-Irak onderworpen aan een lange training om zo min mogelijk op te vallen tussen de asielzoekers. Zo wordt ze bijvoorbeeld geleerd hoe ze het beste antwoord kunnen geven op vragen van politieagenten en hoe ze de asielprocedure ongeschonden doorkomen. De inlichtingendienst wil niet reageren op de berichtgeving en wil dus ook niets kwijt over de aanleiding voor het geven van de waarschuwing.

Ook Schiphol was doelwit van Parijs-terroristen
Uit de documenten blijkt ook dat Nederland een van de andere doelwitten was van de terreurcel. Terwijl onder andere Salah Abdeslam toesloegen in Parijs, had de terreurcel ook plannen om een aanslag te plegen op luchthaven Schiphol. Twee handlangers van de Parijs-terroristen, die door de jihadisten steevast werden beschreven als ‘de airport-groep’, waren al afgereisd naar Amsterdam. Het is vooralsnog onduidelijk waarom het Nederlandse vliegveld uiteindelijk niet werd getroffen.

Deze week in Elsevier  een interview met Parijse cafébaas: ‘Terroristen hebben mijn familie vermoord’

Eerder kwamen berichten naar buiten dat Schiphol ook in een later stadium een doelwit was van de IS-terroristen. Toen de Belgische politie Salah Abdeslam arresteerde werd besloten om in allerijl aanslagen te plegen op het Brusselse vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.