buitenland

Martin Schulz ruilt Brussel in voor Berlijn

24 november 2016

De voorzitter van het Europese Parlement gaat niet voor een nieuwe termijn in Brussel. In plaats daarvan aast hij misschien wel op de baan van Angela Merkel: de SPD-politicus stelt zich verkiesbaar voor de Bondsdag.

‘Ik had de ambitie het Europees Parlement zichtbaar en hoorbaar te maken en meer invloed te geven,’ zegt hij tegen Politico. ‘Volgens mij is het me gelukt.’ Nu wil hij terug naar Berlijn, om kans te maken op het Bondskanselierschap.

Schulz volgde in januari 2012 de Poolse politicus Jerzy Buzek op als voorzitter van het parlement. De sociaaldemocraat werd tijdens zijn termijn vaak verweten te ‘politiek correct’ te zijn en daarmee de vrijheid van meningsuiting te belemmeren. De laatste maanden stonden vooral in het teken van de moeizame relatie tussen de Europese Unie (EU) en Turkije.

Nieuwe leider van de SPD?

Als lijsttrekker van het kiesdistrict Noordijn-Westfalen is Schulz vrijwel zeker van een zetel in de Duitse Bondsdag na de verkiezingen in 2017. Welke precieze rol hij zal spelen binnen de SPD moet nog blijken. Er doen geruchten de ronde dat hij  gaat voor het leiderschap van de partij. Hij zal waarschijnlijk moeten vechten om het partijleiderschap met de huidige voorman Sigmar Gabriël en Olaf Scholz, de burgemeester van Hamburg.

De SDP krijgt het nog moeilijk tijdens de Duitse verkiezingen, waarbij de focus vooral ligt op de strijd tussen Alternative für Deutschland en de christendemocraten, onder leiding van Merkel. De Groenen en Die Linke vormen samen een links blok, maar daarvan is de kandidaat voor het bondskanselierschap ook nog niet bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.