buitenland

Merkel: 100.000 kansloze asielzoekers het land uit in 2017

Door Elif Isitman - 26 november 2016

Aan het einde van het jaar moeten er ongeveer 100.000 migranten zonder verblijfsvergunning zijn teruggestuurd. Het is een schatting van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die er bij de Duitse deelstaten op aandringt kansloze asielzoekers terug te sturen.

Volgens een schatting van de Duitse regering zullen er in 2017 zo’n 100.000 kansloze asielzoekers zijn teruggestuurd, zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdagavond op een regionaal partijcongres van de CDU in Neumunster.

Vrijwillig met vliegticket en vertrekpremie

Van die 100.000, zouden 60.000 via vrijwillige terugkeerprogramma’s worden gerepatrieerd. Maar een derde van het totaal aantal asielzoekers wordt onder dwang teruggestuurd.

Afgewezen asielzoekers moeten worden uitgezet, sprak Merkel, die deze week aankondigde in 2017 opnieuw bondskanselier te willen worden, in ongewoon felle woorden. Volgens haar vergroot dit de bereidwilligheid van anderen om vrijwillig terug te keren. Bij een vrijwillige terugkeer krijgt de asielzoeker in kwestie namelijk een vliegticket en een vertrekpremie.

Hogere toestroom gevreesd

Maar als provinciale overheden weigeren asielzoekers te dwingen het land uit te gaan, is hier blijven altijd een betere optie, waarschuwt Merkel. Volgens haar vormen vooral Afghaanse asielzoekers een probleem.

Omdat veel Afghanen vanwege de Taliban het land ontvluchten, vrezen de Duitsers een hogere toestroom. Zo’n 12.500 Afghanen moeten dit jaar Duitsland nog verlaten. In Duitsland wonen in totaal zo’n 250.000 Afghaanse migranten. ‘Het kan niet zo zijn dat alle jongeren uit Afghanistan naar Duitsland komen,’ aldus Merkel.

Tot eind oktober zijn er 21.789 mensen gedeporteerd volgens cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarnaast werden er tegen eind september bijna 45.000 vrijwillige vertrekken gefinancierd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.