buitenland

Met speciale ‘ruil-app’ willen Clinton-aanhangers Trump stoppen

Door Elif Isitman - 07 november 2016

Met een speciale ‘ruilapp’ proberen voorstanders van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton een presidentschap van Donald Trump te verhinderen. Gebruikers uit solide ‘blauwe’ of ‘rode’ staten kunnen hun stem ruilen met kiezers in battleground-staten.

De app is er vooral op gericht om ervoor te zorgen dat Trump het Witte Huis niet zal betreden, meldt NBC News.

Gunstigere staten

De app heet #NeverTrump en is speciaal ontwikkeld voor Democratische stemmers. De app werkt zoals Tinder, en matcht Hillary-stemmers in staten als Californië (overtuigd Democratisch) met aanhangers van bijvoorbeeld de onafhankelijken Jill Stein of Gary Johnson in de zogenoemde swing states. Hiermee kunnen beide kiezers een stem uitbrengen in een staat die voor de kandidaat in kwestie gunstiger is.

De app heeft ook een chatfunctie, zodat gebruikers kunnen afstemmen of ze wel echt hun stem met elkaar kunnen ruilen. Gebruikers kunnen ook gebruik maken van een functie waarmee ze een match in een specifieke staat kunnen selecteren. Naast #NeverTrump zijn er nog meer van dit soort apps, zoals TrumpTraders en VotePact. Al deze voorbeelden zijn erop gericht een presidentschap van Trump te voorkomen.

<script>” title=”<script>

De app #NeverTrump is sinds de lancering in september meer dan 25.000 keer gedownload. Volgens de ontwikkelaar zijn er sindsdien bijna 9.000 matches geweest.

Stemmen ruilen mag van de grondwet

Het lijkt een raar idee dat neigt naar verkiezingsfraude, stemmen ruilen om een van de kandidaten te blokkeren. Toch is de app niet illegaal, omdat er geen geld in het spel is. Gebruikers verkopen dus niet hun stem, waardoor het allemaal nog net binnen de regels valt.

In 2000 bereikte het digitaal ruilen van stemmen een piek, vooral met de steun aan de toenmalige onafhankelijke presidentskandidaat Ralph Nader. Verschillende Republikeinen sleepten de websites in kwestie voor de rechter, met de bewering dat het ruilen van stemmen illegaal zou zijn. Maar in 2007 oordeelde een federaal Hof van Beroep dat het ruilen van stemmen toegestaan is, en beschermd wordt door de grondwet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.