buitenland

‘Oorlogssituaties’ in migrantenkampen Griekenland en Bulgarije

25 november 2016

Ontevreden asielzoekers zorgen voor toenemende problemen aan de buitenkant van de Europese Unie (EU). In Griekenland en Bulgarije zetten duizenden migranten hun spullen in de fik en zoeken ze de confrontatie met de politie, om een uitbraak te forceren.

In het grootste asielzoekerskamp van Bulgarije, bij Harmanli, zitten momenteel 3.000 mensen vast: ze mogen niet weg na een uitbraak van een virusinfectie. Volgens de migranten – die het liefst naar West-Europa reizen – is het verhaal van een infectie verzonnen. De afgelopen dagen veroorzaakten 1.500 migranten grote onrust: ze staken meubels en banden in brand en gooiden met stenen op de politie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Premier probeert boze asielzoekers te kalmeren
Die reageerde met rubberkogels en arresteerde al meer dan 200 mensen. 14 agenten raakten bij het geweld gewond. Premier Bojko Borisov kwam donderdag hoogstpersoonlijk naar het kamp om de asielzoekers tot rust te manen: pas als de virusinfectie is bestreden, gaan de deuren weer open.

De autoriteiten op het Griekse eiland Lesbos staan voor soortgelijke uitdagingen. In het Moria-kamp zitten migranten die eigenlijk terug moeten naar Turkije, maar wachten op hun uitzetting. Door een ontplofte gasfles kwamen donderdag een vrouw en een kind om, waarna boze asielzoekers verschillende branden veroorzaakten in het tentenkamp.

Een groot deel van het kamp is vernietigd, meldt Euronews, en voor duizenden asielzoekers moet nu een andere verblijfsplek worden gezocht.

2016-11-25 00:27:19 Fires burn at the Moria migrant camp on the island of Lesbos early on November 25, 2016. Angry migrants set fire to a camp on the Greek island of Lesbos after a woman and a six-year-old child died following a gas cylinder explosion, local police said. / AFP PHOTO / STR
Ontevreden asielzoekers op Lesbos zoeken al maandenlang de confrontatie. Foto: AFP

Confrontaties en chaos eerder regel dan uitzondering
Asielzoekers op Lesbos zoeken al maandenlang de confrontatie met de politie. Daarbij werden ook al verscheidene branden veroorzaakt, zoals in september, toen duizenden asielzoekers moesten worden verplaatst. Het zorgt elke keer voor extra vertraging rond de uitzetting van de migranten; het leeuwendeel van de asielzoekers wil helemaal niet terug naar Turkije.

De problemen in Griekenland doen zich niet alleen voor op de eilanden. Nadat Balkanlanden hun grenzen besloten te sluiten, kwamen migranten vast te zitten. Momenteel bevinden zich nog altijd 61.000 asielzoekers door het hele land, wat tot onrust leidt. Vorige week vielen asielzoekers en rechts-extremistische Grieken elkaar aan met molotov-cocktails.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.