buitenland

Kopzorgen voor Clinton: banden met Weiner blootgelegd

Door Emile Kossen - 04 november 2016

Het is geen toeval dat juist op de laptop van oud-Congreslid Antony Weiner berichten werden gevonden die gerelateerd zijn aan Clintons e-mailschandaal. Clinton, Abedin en Weiner werkten samen, totdat het Congreslid verwikkeld raakte in zijn eigen schandalen.

FBI-officials vertellen vrijdag tegen CBS News dat er inderdaad e-mails zijn gevonden op de apparaten van Weiner, die te doen hebben met Hillary Clintons ambtstermijn als minister van Buitenlandse Zaken. De FBI zegt dat nog wel moet worden gekeken of de inhoud van die e-mails belangrijk is voor het onderzoek naar Clinton.

Laat ‘vertrouwd personeel van Weiner’ het maar doen
Dat juist Weiner problemen veroorzaakt voor Clinton is niet verrassend: de beruchte politicus gaat al vele jaren om met de Clintons, omdat zijn vrouw Huma Abedin de rechterhand is van Hillary. Bill Clinton was zelfs de trouwambtenaar op hun huwelijk. Uit nieuwe mails die naar buiten zijn gebracht door het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt hoe nauw de samenwerking met Hillary was.

Afbeeldingsresultaat voor Weiner Clinton
Weiner achter president Bill Clinton, in maart 1999.

Zo kreeg Hillary in 2010 hulp van Weiner toen ze een beveiligde mobiele telefoon van het ministerie van Buitenlandse Zaken nodig had. Abedin schrijft in eerste instantie naar Hillary dat zij de telefoon wel wil regelen, maar Clinton vraagt haar daarna of het niet kan worden gedaan door ‘een van de vertrouwde personeelsleden van Anthony’. Beveiligde telefoons worden vaker gebruikt door ministers, bijvoorbeeld als ze naar risicovolle gebieden in het buitenland reizen.

Clinton probeerde Weiner te lozen
Maar nadat Weiner verwikkeld raakte in verscheidene schandalen – hij bleek seksueel getinte berichten uit te wisselen met een reeks vrouwen – probeerde het Clinton-kamp in te grijpen: Abedin moest worden ‘gered’. Jennifer Palmieri, momenteel Clintons hoofd van communicatie, schreef in een mail dat Abedin ‘als de wiedeweerga’ weg moest worden gehaald uit het huis van Weiner. ‘Het is tijd voor de gaspakken,’ aldus Palmieri.

Toch besloot Abedin bij Weiner te blijven, en bleef de frustratie bij assistenten van Clinton oplopen. Pas dit jaar – na berichten over een virtuele relatie met een minderjarige – kondigde Abedin aan dat ze van het oud-Congreslid wilde scheiden. De Clinton-campagne baalt flink van de rol van Weiner, melden bronnen aan Vanity Fair. ‘Als hij geen foto’s van zijn edele delen had gemaakt, waren we hier nooit in verzeild geraakt.’

De Trump-campagne wil Clinton maar wat graag aan de omstreden Weiner verbinden. Donderdag werd een nieuwe video naar buiten gebracht waarin een voice-over stelt: ‘Clintons e-mails werden gevonden op de laptop van viezerik Anthony Weiner. Denk daar maar eens over na.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.