buitenland

Deze Nederlander heeft Trump op het oog als CIA-directeur

Door Emile Kossen - 17 november 2016

De Nederlander Pete Hoekstra lijkt steeds dichterbij een belangrijke positie te komen in de regering van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. De post van CIA-directeur ligt voor het oprapen.

Pete, roepnaam Pieter, Hoekstra (63) werd geboren in Groningen, maar emigreerde op 3-jarige leeftijd naar Amerika. Na een carrière als zakenman zat hij 18 jaar lang in het Amerikaanse Congres namens een kiesdistrict in Michigan en zat hij in de belangrijke ‘Commissie voor Inlichtingen’. Daar speelde hij onder meer een grote rol bij het toestaan van ‘waterboarden’, een controversiële verhoortechniek. Later probeerde hij senator en gouverneur te worden, maar die verkiezingsraces verloor hij.

Invloedrijke Dutch-Americans: congreslid Pete Hoekstra

Hoekstra heeft wel oren naar belangrijke baan
Hoekstra, Republikein, was gedurende de campagne zeer actief voor Trump en zijn vicepresident Mike Pence; afgelopen week werd hij nog in het vliegtuig van Trump gefotografeerd, terwijl hij met de zakenman burgers aan het eten was. En nu staat hij volgens Amerikaanse media op de shortlist om een belangrijke positie in te vullen: die van CIA-directeur.

In een interview met CNN zei hij donderdag ‘de baan aan te willen nemen, indien Trump besluit dat hij iemand met mijn achtergrond en ervaring nodig heeft’. Hoekstra gaf toe dat hij de afgelopen tijd al ‘meerdere keren’ met het Trump-kamp heeft overlegd.

Zeer kritisch over radicale islam
Hoekstra hield zich de laatste jaren bezig met zijn eigen lobbybedrijf, dat de dreiging benadrukt van radicale moslims. Over het beleid van Barack Obama was hij uiterst kritisch. Zo zei hij begin dit jaar tegen Newsmax dat ‘deze regering dacht dat ze radicale jihadisten aankonden, maar dat kunnen ze niet’. ‘Jihadisten passen hun gedrag niet aan omdat wij aardiger tegen ze doen.’

Amerikaanse media melden dat hij als lobbyist in het buitenland gelieerd was aan onder anderen een regionale Koerdische regering, een kaliumproducent in Wit-Rusland en in Amerika aan een reeks grote bedrijven. Om belangenverstrengelingen te voorkomen heeft het Trump-kamp alle kandidaten voor kabinetsposities gevraagd om banden met lobbygroepen te verbreken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.