buitenland

Nieuwe ‘Jungle’ Parijs opgerold na rellen door migranten

04 november 2016

Een nieuwe ‘Jungle’ is ontstaan in Parijs, nadat het provisorische migrantenkamp in Calais werd opgerold. Na dagen van onrust, protesten en gevechten moest de politie weer ingrijpen: ook het tentenkamp in Parijs ging plat.

BUI-OPEN-1_preview-1200x800 (1)Laatste dans rond het vuur in de migrantenfavela van Calais

Internationale media berichten over gewelddadige migranten, en het aantal overvallen zou flink zijn toegenomen. De afgelopen dagen zijn migranten elkaar zelfs met stokken te lijf gegaan. Het gaat vooral om een enorm kamp bij het metrostation van Stalingrad, waar al jaren migranten zitten. Door de opruiming van Calais is het aantal behoorlijk toegenomen.

Nieuwe migrantenkampen

Het migrantenkamp werd donderdagavond opgerold. Het gaat om zeker 3.000 migranten, voornamelijk mannen uit Sudan, Eritrea en Afghanistan, van de 7.000 migranten die zijn weggestuurd uit Calais. Veel migranten zijn naar asielzoekerscentra in Frankrijk gegaan, maar een aantal besloot in plaats daarvan tenten op te zetten in de straten van Parijs en andere Franse steden.

2016-11-04 08:19:35 epa05617037 Migrants wait to get onto a bus during the evacuation of a makeshift camp in the 19th district of Paris, France, early 04 November 2016. French authorities started removing up to 2,500 migrants from the streets of Paris after camps in the city grew following the clearance of the so-called 'Jungle' camp in Calais, northen France, at the end of October 2016. EPA/YOAN VALAT

2016-11-04 04:41:31 Migrant tents are seen on the Avenue de Flandre during an evacuation of a makeshift camp in Paris on November 4, 2016, one of several camps sprouting up around the French capital. Over 2000 migrants were moved by police from the Paris town center to a legal migrant camp. / AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE

Parijs is van plan twee extra migrantenkampen te openen, met ongeveer duizend bedden beschikbaar. Als de migranten zijn ondergebracht in de centra, kan het asielproces van start gaan. Maar de meesten willen dat niet: ze proberen nog steeds naar Engeland te reizen.

Ondertussen groeien de zorgen dat het grote aantal migranten de toeristenindustrie in Parijs dwars zal liggen. Colombe Brossel, de plaatsvervangende burgemeester van Parijs, maakt zich zorgen over de enorme toename van migranten: het wordt nu echt te veel, zegt de politicus tegen Reuters.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.