buitenland

No-go wijken? Postbodes gaan delen van Berlijn niet meer in

Door Emile Kossen - 24 november 2016

Pakketdienst DHL heeft een opvallende maatregel genomen in Berlijn: bezorgers met waardevolle spullen mogen de wijk Wedding niet meer in, na een reeks overvallen. Duitse media schrijven over no-go areas die zijn overgenomen door criminelen.

Mensen in bepaalde delen van Berlijn die een pakket bestellen, moeten die voortaan bij een postkantoor komen ophalen, kondigde DHL woensdag aan. Dat er niet meer wordt bezorgd op sommige adressen is het gevolg van een reeks gewelddadige overvallen op bezorgers en gevallen van identiteitsfraude, weet de regionale krant Berliner Kurier.

Messentrekkende overvallers zorgen voor problemen
Een anonieme bezorger doet zijn verhaal. ‘Ik rijd normaliter alleen. Meer dan eens ben ik in die buurt overvallen door verscheidene mannen, die dreigden met messen. Die wilden dat ik naar buiten kwam en alle nog niet afgeleverde pakketten inleverde.’

Tagesspiegel meldt dat de afgelopen maanden steeds meer postbodes werden overvallen, overwegend door Roemeense bendes. Ze azen vooral op smartphones en laptops, het precieze aantal diefstallen is niet bekend. DHL wil niet ingaan op de gevallen.

Wedding, een multiculturele wijk, staat al jaren hoog in de lijstjes van meest criminele buurten van Berlijn. In 2015 werden 10.164 delicten geregistreerd door de politie, waaronder vooral relatief veel gevallen van diefstal en mishandeling.

Politie bagatelliseert problematiek
‘Dit soort probleemgebieden ontwikkelen zich niet zomaar van de ene op de andere dag,’ zegt FDP-politicus Marcel Luthe in Duitse media. ‘Het is het gevolg van jarenlang wegkijken.’ De voorzitter van de Berlijnse CDU-fractie Florian Graf noemt de ontwikkeling van no-go areas ‘een angstaanjagende boodschap die onaanvaardbaar is voor de stad’.

DHL en de Duitse politie houden vol dat het gaat om geïsoleerde gevallen en dat er geen gebieden zijn waar bezorgers of agenten niet durven te komen. ‘De veiligheid van onze koeriers is het belangrijkste,’ aldus een woordvoerder van DHL over de maatregel, die ook kan gelden voor adressen in nabijgelegen wijken. ‘Agenten gaan achter elke misdaad aan, waar ze ook plaatsvinden,’ zegt de politie.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies op de site van Elsevier? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.