buitenland

‘Geen realpolitik’: Obama roept Trump op zich te vermannen tegen Rusland

Door Elif Isitman - 19 november 2016

De Amerikaanse president Barack Obama roept de president-elect Donald Trump op om Amerikaanse waarden te verdedigen tegen Rusland. ‘Ik hoop dat Trump een constructieve aanpak hanteert in de gesprekken met Rusland’.

‘Ik ben een constructieve relatie aangegaan met Rusland, maar erken ook dat er een aantal significante verschillen zijn tussen hoe Rusland de wereld ziet en hoe wij dat doen,’ zei Obama afgelopen week tijdens een persconferentie in Berlijn. Het is de laatste keer dat hij als zittend president Europa bezoekt.

Obama: constructieve relatie, maar wel waarden verdedigen

Obama dringt er bij Trump op aan dat hij de Amerikaanse waarden verdedigt en niet slechts een praktische, ‘realpolitieke’ aanpak gebruikt. ‘Ik hoop dat de president-elect dezelfde constructieve aanpak gebruikt: het vinden van gebieden waarop we met de Russen kunnen samenwerken, waar onze waarden gelijk zijn, maar zich wel vermannen tegen Rusland wanneer ze onze normen en waarden schenden,’ aldus Obama.

Naar eigen zeggen verwacht hij niet dat Trump precies hetzelfde met Rusland omgaat als hij heeft gedaan, maar hoopt hij wel dat hij ‘niet slechts een realpolitik-aanpak gebruikt en deals sluit met Rusland, zelfs wanneer mensen daardoor het slachtoffer worden, of internationale waarden worden geschonden, of zelfs kleine landen kwetsbaar worden’. Hij wijst naar het conflict in Syrië, en zegt te hopen dat er geen ‘langetermijn-problemen’ ontstaan door Trumps samenwerking met Rusland, alleen maar ‘omdat we doen wat ons op dat moment goed uitkomt’.

Eerder deze week verklaarde de Russische regering al te hopen dat Trump ‘de cruciale rol van Rusland’ bij het conflict in Syrië inziet. Het Kremlin heeft contact gezocht met het team van Trump, en hoopt dat de Amerikanen onder leiding van Trump voor een ‘nieuwe wending’ in Syrië kunnen zorgen.

Snel afspraak in het echt

De Russen zijn sowieso in hun nopjes met Trump, omdat hij zich al eerder positiever jegens Poetin toonde. ‘Trump is geïnteresseerd in intensieve samenwerking met onze president,’ aldus een woordvoerder van de Russische regering deze week.

Poetin en Trump zouden het daarnaast met elkaar eens zijn dat de relatie, zoals hij nu is, niet veel erger zou kunnen. De twee hebben afgesproken elkaar snel in levende lijve te ontmoeten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.