buitenland

Obama spreekt zich uit over Clinton-onthulling: ‘Enorm opgeblazen’

02 november 2016

Eindelijk heeft de Amerikaanse president Barack Obama gereageerd op de FBI-onthulling over het e-mailgebruik van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Hij levert forse kritiek op de handelswijze van de FBI, maar noemt de naam van FBI-chef Comey niet direct.

‘Ik denk dat het bij onderzoeken een regel moet zijn dat men niet handelt op grond van veronderstellingen, onvolledige informatie of lekken,’ zegt Obama woensdag in een radio-interview met NowThisNews. Bovendien is de zaak ‘al afgehandeld,’ zegt Obama, refererend naar het e-mailschandaal.

Wil Clinton vrijpleiten

‘Clinton zit al 30 jaar in de politiek en wordt vaak bekritiseerd, en mensen zeggen de gekste dingen over haar als ze een fout maakt, een eerlijke fout, die enorm wordt opgeblazen,’ aldus Obama, in een duidelijke poging Clinton vrij te pleiten.

Hij benadrukt dat hij zich niet wil bemoeien met onafhankelijk onderzoek. Maandag liet Obama nog via zijn woordvoerder Josh Earnest weten dat hij Comey er niet van verdacht politieke bedoelingen te hebben met zijn plotselinge mededeling mogelijk nieuwe dubieuze e-mails te hebben ontdekt van Clinton.

Ook onderzoek naar Comey

Comey zelf moet intussen rekening houden met een onderzoek naar zijn onthulling. Hij zou de zogenoemde Hatch Act mogelijk hebben geschonden door zo vlak voor de verkiezingen naar buiten te treden over de nieuwe e-mails, die werden aangetroffen op apparaten van Hillary’s assistent Huma Abedin en haar man, het beruchte oud-Congreslid Anthony Weiner. Er moet worden gekeken of die e-mails geheime informatie bevatten.

Obama hield woensdagmiddag voor de Democratische campagne in Chapel Hill, North Carolina een toespraak waarin hij Clinton prijst als vrouw die haar hele leven ‘in dienst heeft gestaan van Amerika’. De juiste persoon op het juiste moment, die het verdient het uitgestippelde beleid van de president voort te zetten, aldus Obama. Hij riep aanwezigen op te gaan stemmen.

Nu Clinton en haar rivaal Donald Trump steeds dichter naar elkaar toe lijken te kruipen in de peilingen, moeten beide kandidaten het hebben van een hoge opkomst van hun aanhangers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.