buitenland

Poetin hoopt dat Trump ‘cruciale rol Rusland in Syrië’ inziet

Door Elif Isitman - 17 november 2016

Rusland benadert het team rond president-elect Donald Trump over de oorlog in Syrië. De regering van de Russische president Vladimir Poetin hoopt naar eigen zeggen dat de Verenigde Staten onder leiding van Trump zullen inzien dat Rusland een onmisbare rol heeft bij het vinden van een oplossing in Syrië.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Michael Bogdanov zei donderdag dat het Kremlin contact zoekt met de mensen die Trump waarschijnlijk gaan helpen met het buitenlandbeleid, aldus het Russische staatspersbureau TASS.

Geen focus meer op Assad

Bogdanov hoopt dat de nieuwe president voor een wending kan zorgen bij het conflict in Syrië. Trump verklaarde eerder dat hij zich niet meer zo intensief op de val van de regering van de Syrische president Bashar al-Assad, een bondgenoot van de Russen, wil richten.

Daarnaast zegt een woordvoerder van het Kremlin dat een nauwere samenwerking tussen Amerika en Rusland is besproken door Poetin en Trump tijdens het felicitatietelefoongesprek dat de twee eerder deze week voerden.

Snel afspraak in het echt

De Russen zijn sowieso in hun nopjes met Trump, omdat hij zich al eerder positiever jegens Poetin toonde. ‘Trump is geïnteresseerd in intensieve samenwerking met onze president,’ aldus de woordvoerder.

Poetin en Trump zouden het daarnaast met elkaar eens zijn dat de relatie, zoals hij nu is, niet veel erger zou kunnen. De twee hebben afgesproken elkaar snel in levende lijve te ontmoeten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.