buitenland

Republikeinen gaan stemmen: wie neemt het op tegen Le Pen?

Door Emile Kossen - 18 november 2016

De voorverkiezingen bij de Franse Republikeinse partij moeten één presidentskandidaat opleveren. Die gaat het in april 2017 zeer waarschijnlijk opnemen tegen de rechtse Marine Le Pen.

De centrumrechtse partij ‘Lés Republicains’ houdt deze zondag en volgende week voorverkiezingen, om te bepalen welke politicus de Republikeinen gaat vertegenwoordigen bij presidentsverkiezingen komend voorjaar. Voor het eerst mogen alle Fransen meestemmen, in 10.000 stembureaus. Drie kandidaten liggen dicht bij elkaar in de peilingen: twee voormalige premiers, Alain Juppé en François Fillon, en een oud-president, Nicolas Sarkozy.

Juppé (71), de voormalig burgemeester van Bordeaux, staat al maandenlang voor in de peilingen en is een van de meest populaire politici van het land. Dat was wel eens anders: in de jaren 90 was hij een van de meest gehate premiers uit de Franse geschiedenis. Zijn campagne voor het presidentschap concentreert zich vooral op het stimuleren van de economie en het Franse zakenleven, terwijl hij over de sociale onrust in het land zei dat hij ‘de mensen in Frankrijk vooral niet tegen elkaar wil opzetten’.

Sarkozy vecht voor laatste kans
Hoe anders is de toon van Sarkozy (61), die probeert een comeback te maken na te zijn verslagen door François Hollande. Dat doet hij met een rechts verkiezingsprogramma dat – in reactie op de reeks aanslagen – onder meer de rol van de islam in Frankrijk wil veranderen. Sarkozy zegt radicale moslims preventief te willen opsluiten en hoofddoekjes op universiteiten te gaan verbieden. Zijn retoriek is de hele campagne al vlijmscherp.

Ook zijn voormalige premier, Fillon (62), maakt kans. De katholieke politicus uitte zich eerder ook kritisch over de islam, maar hamert nu vooral op economische plannen, zoals het radicaal snijden in het aantal ambtenaren.

Tegen Marine Le Pen in tweede ronde
Er staat veel op het spel. Omdat de Socialistische Partij van president Hollande zeer onpopulair is, is de kans groot dat de Republikeinse kandidaat de tweede ronde van de verkiezingen in mei 2017 zal halen. Daar zal Marine Le Pen staan te wachten, die zich als kandidaat voor het Front National verkiesbaar wil stellen.

Peilingen geven de populistische Le Pen weinig kans op een eindoverwinning, maar dat werd ook gezegd bij Brexit en de verkiezingsrace van Donald Trump. Juppé, favoriet bij de Republikeinen, maakt zich daar vooralsnog weinig zorgen over. ‘Ik ben geen Hillary Clinton en Frankrijk is geen Amerika.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.