buitenland

Seksslavinnen en baardlengte: de regels in het Iraakse IS-‘kalifaat’

02 november 2016

Bij het offensief op Mosul hebben Iraakse regeringstroepen en de bevriende peshmerga-strijders documenten van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in handen gekregen. Onder de documenten zijn professioneel ogende pamfletten, posters en ander materiaal waarin de regels voor inwoners van het ‘kalifaat’ staan opgenoemd.

De papieren gaan in op de regels voor onder meer het gebed, baardlengte en het houden van seksslavinnen in het ‘kalifaat’. De documenten werden ingezien door persbureau Reuters, en kwamen in handen van de Iraakse regeringstroepen bij de herovering van dorpjes vlakbij de miljoenenstad Mosul.

Publieke executies in Mosul

De extremistische ‘filosofie’ van IS zou in de pamfletten tot in detail beschreven worden. Schendingen van de regels leidt in de praktijk vaak tot hevige straffen, zoals zweepslagen en onthoofdingen, en dit alles in het openbaar. Volgens getuigenverklaringen van inwoners die aan IS zijn ontsnapt, werden de executies vaak op grote pleinen in Mosul uitgevoerd.

Een van de documenten is een pamflet met foto’s van gouden armbanden en diamanten ringen, gekoppeld aan instructies over hoe er een aalmoes moet worden gegeven. Het geven van aalmoezen is verplicht binnen de islam, en het nalaten daarvan kan leiden tot straffen, aldus IS. In het dorpje Shura zou IS nauwkeurig hebben bijgehouden wie aalmoezen uitgaf, en hoeveel. In logboeken werd bijvoorbeeld bijgehouden welke burgers goud of auto’s in hun bezit hadden. Ook werd het salaris van inwoners bijgehouden.

Seksuele handelingen met minderjarige meisjes mag

Een verontrustender pamflet laat zien hoe leden van IS om moeten gaan met vrouwelijke gevangenen. Hooggeplaatste leden van de terreurbeweging aangewezen om seksslavinnen te verdelen onder jihadisten. Ook mogen niet-moslimvrouwen gevangen worden genomen en vervolgens als bijvrouw gehouden worden.

Het pamflet staat bovendien pedoseksueel gedrag toe: ‘Pre-puberale meisjes mogen als bijvrouw gehouden worden.’ Penetratie is niet toegestaan, maar IS-leden mogen wel ‘van ze genieten,’ aldus het pamflet.

Nadat IS het noorden van Irak binnenviel, werden honderden Jezidi-vrouwen (een religieuze minderheid in Irak) gevangengenomen, en verhandelt als seksslavinnen. Eerder dit jaar lekte al een IS-handboek uit over seksslavinnen, maar de nieuwe documenten geven volgens experts veel meer details prijs.

Lange baarden

Mannen hebben het uiteraard aanzienlijk makkelijker in het kalifaat. Voor hen worden er eisen gesteld aan bijvoorbeeld baardlengte. Het gebruik van internet, muziek en mobiele telefoons is binnen het ‘kalifaat’ niet toegestaan, ironisch voor een groepering die buitenlandse strijders grotendeels via sociale media ronselt.

Ook satellietschotels en tv mogen vanwege ‘morele redenen’ niet.  Tv-programma’s laten namelijk ‘naakte vrouwen, vulgair taalgebruik, liefdesverhalen en verwijfde mannen’ zien. Eerder was al bekend dat IS probeerde de inwoners van Mosul te isoleren, onder meer door ze de toegang tot tv en satelliet te verbieden.

De toegang tot internet en mobiele netwerken was al sinds de start van de conflicten gebrekkig in de stad. Inwoners waren voor nieuwsvoorziening daardoor grotendeels afhankelijk van (satelliet-)tv.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.