buitenland

Op Berlijn hoeven tegenstanders EU-overleg Turkije niet te rekenen

Door Tom Reijner - 25 november 2016

Het Europees Parlement wil dat de gesprekken over EU-toetreding van Turkije worden bevroren. Maar het machtigste land binnen de Unie, Duitsland, wil er absoluut niet aan. ‘Gewoon blijven praten.’

Tegenstanders van Turkse toetreding tot de Europese Unie zien Duitsland op hun weg. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn zit absoluut geen heil in het stopzetten van de onderhandelingen.

‘Dreigementen helpen niet echt’

‘Het is erg belangrijk dat we in gesprek blijven,’ zegt Sawsan Chebli. De reden is volgens de woordvoerder dat, mocht het overleg worden gestaakt, dit ‘schade’ zou toebrengen aan de toch al fragiele relatie tussen de EU en Turkije. Chebli wees vooral op het migratieakkoord – een wederzijds belang.

Turkije roept de migranten en vluchtelingen een halt toe, in ruil voor geld, visumvrij reizen, en dus de onderhandelingen over EU-lidmaatschap. Dreigementen van welke kant ook, zijn niet erg behulpzaam, liet ook het kantoor van bondskanselier Angela Merkel weten.

EU-parlement wil einde gesprekken Turkije

Het Europees Parlement liet gisteren weten dat de gesprekken met Turkije over toetreding moeten worden bevroren, zeker na de arrestatie van tien Koerdische parlementsleden en de manier waarop de Turkse regering journalisten en critici aanpakt. Ankara gaat ‘nu echt te ver‘, klinkt het in Brussel. Maar de resolutie die daarbij hoort, laat Turkije verder koud. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalde nog maar eens een aloud dreigement van stal.

Als de gesprekken over EU-lidmaatschap daadwerkelijk worden gestopt, wil hij de grenzen openen en zo duizenden migranten en vluchtelingen in de richting van Europa sturen. ‘Toen 50.000 vluchtelingen bij de Turkse grens stonden, schreeuwden jullie het opeens uit: “Wat gaan we doen als Turkije de grenzen opent?” Als jullie zo doorgaan, zal dat echt gebeuren.’ Turkije lijkt zich met de steeds dictatorialer wordende Erdogan af te wenden van de EU. Het land kijkt nu ook nadrukkelijk oostwaarts, en zoekt aansluiting bij Rusland, China en Kazachstan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.