buitenland

Turkije eist levenslang tegen 62 militairen om deelname coup

Door Bauke Schram - 28 november 2016

De Turkse autoriteiten houden zich nog steeds bezig met het enorme onderzoek naar de daders achter de staatsgreep en naar aanhangers van Gülen. Zo eist het Openbaar Ministerie een levenslange gevangenisstraf voor 62 militairen die betrokken zouden zijn geweest bij de mislukte coup op 15 juli.

2016-09-01 19:03:00 A handout picture taken an realeased on September 1, 2016 by Turkey's Presidential Press Service shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) shaking hands with President of the European Parliament, Martin Schulz (L) during their meeting at the Presidential Complex in Ankara. Turkish Prime Minister Binali Yildirim on September 1, 2016 insisted his country would not relax its contested anti-terror laws, a key condition laid down by the European Union for giving Turks visa-free access to the bloc. Yildirim pointed to the series of terror attacks that have rocked Turkey in the past year in telling visiting EU Parliament chief Martin Schulz the government would maintain its hardline stance. / AFP PHOTO / KAYHAN OZER / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KAYHAN OZER / TURKEY'S PRESIDENTIAL PRESS SERVICE- NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS‘Turkije gaat te ver met arrestatie Koerdische parlementsleden’: einde gesprek toetreding EU?

Het gaat om 62 leden van het Turkse leger, waaronder bijna 30 officieren en onderofficieren. Binnenkort begint het strafproces tegen de militairen, die officieel worden vervolgd voor een ‘poging tot omverwerpen van de Republiek Turkije’.

Ontslagen en opgesloten

De staatsgreep had meer dan vier maanden geleden plaats, maar houdt de gemoederen nog steeds bezig in Turkije. Tienduizenden ambtenaren en andere Turken zijn opgepakt en in totaal zijn meer dan 100.000 mensen ontslagen. Met het begin van het strafproces tegen de militairen wordt voor het eerst een concrete stap gezet naar de veroordeling van de verdachten.

Nog steeds zetten de Turkse autoriteiten namelijk alles op alles om de daders te berechten en, waar mogelijk, de organisatie van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen bloot te leggen. Zo worden ook duizenden pleeggezinnen onderzocht op deelname aan de ‘terroristische organisatie’ van Gülen, de Fethullahistische Terroristische Organisatie (FETÖ).

2016-10-31 16:03:27 Readers shout slogans and hold the latest copy of Turkish newspaper Cumhuriyet outside its headquarters in Ankara on October 31, 2016, during a protest against the detention of the editor-in-chief and a dozen journalists and executives. Turkish police on October 31 detained Murat Sabuncu, the editor-in-chief of the newspaper -- a thorn in the side of President Recep Tayyip Erdogan -- as Ankara widens a crackdown on opposition media. The newspaper, which had published revelations embarrassing for the government, said at least a dozen journalists and executives were detained in early morning raids. The detentions come after Turkish authorities fired more than 10,000 civil servants at the weekend and closed 15 pro-Kurdish and other media outlets, the latest purge since July's failed military coup. / AFP PHOTO / ADEM ALTANErdogan richt pijlen op grote oppositiekrant Cumhuriyet: dit moet u weten

Voorarrest

Vorige week had weer een ontslagronde plaats: bijna 15.000 extra ambtenaren moesten het veld ruimen. Daarnaast zijn de afgelopen maanden duizenden verenigingen ontbonden. Vooral politiemedewerkers en militairen worden verdacht van deelname aan de staatsgreep.

Nog steeds zitten tienduizenden mensen in voorarrest. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft aangegeven dat de doodstraf weer kan worden ingevoerd, en voorlopig blijft de noodsituatie nog steeds van kracht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.