#Turkije

Turkije: adoptiekinderen weghalen bij ‘Gülen-ouders’

Door Emile Kossen - 29 november 2016

Het Turkse regime van Recep Tayyip Erdogan zet zijn zuivering na de mislukte staatsgreep door. De maatregelen lijken steeds extremer te worden: nu dreigen kinderen te worden weggehaald bij ‘Gülen-ouders’.

Volgens de regeringsgezinde krant Yeni Safak is er bij zo’n 5.000 adoptiegezinnen een officieel onderzoek gestart, waarbij wordt gekeken of één of beide ouders sympathie hebben voor Fethullah Gülen, volgens de Turken het brein achter de mislukte coup.

‘Als de connecties met FETO (de Turkse benaming van Gülens ‘terreurorganisatie’, red.) worden bewezen zou het niet correct zijn om een kind bij zo’n gezin te laten blijven,’ zegt een woordvoerder van het Turkse ministerie van Familiezaken tegen de BBC.

Ook jacht op mensen die Erdogan wilden doden
De onderzoeken zijn in augustus gestart, en als onderdeel ervan heeft de overheid de banden met vier ‘verdachte’ ngo’s verbroken. Ook weeshuizen zijn onderdeel van het onderzoek.

Het is onduidelijk hoeveel kinderen al daadwerkelijk zijn weggehaald bij hun ‘Gülen-ouders’. De woordvoerder benadrukt dat er grondig onderzoek wordt gedaan en dat er rekening wordt gehouden met de psychische staat van de kinderen.

Maandag werd ook bekend dat de autoriteiten een nieuw onderzoek zijn gestart naar 50 coupplegers, die van plan zouden zijn om Erdogan te vermoorden op de dag van de coup. 47 van hen zitten in de gevangenis, 3 zouden nog op de vlucht zijn.

Zuivering leidt tot steeds meer zorgen
Tot dusver heeft de Turkse overheid al 125.000 mensen gearresteerd of ontslagen, berekende persbureau Reuters. Het gaat onder meer om journalisten, rechters, militairen en leraren: ze worden ervan beschuldigd connecties met ‘terrorisme’ te hebben. In de praktijk betekent dit dat ze sympathie hebben geuit voor Gülen, of banden hebben met Koerdische bewegingen.

De Europese Unie (EU) raakt steeds bezorgder over de situatie in het land. Afgelopen week riep het Europees Parlement op om de lidmaatschapsgesprekken met Turkije te staken. Erdogan reageerde daar woedend op: hij wil meer solidariteit van zijn Europese collega’s.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.