buitenland

Wacht FBI-baas ontslag als Clinton president wordt?

03 november 2016

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton wil ‘niet op de zaken vooruitlopen’ wat betreft de positie van de huidige FBI-baas James Comey. Zijn lot is in nevelen gehuld als zij volgende week de presidentsverkiezingen wint.

‘Ik ga niet op de zaken vooruitlopen door ervan uit te gaan dat ik het geluk heb om verkozen te worden,’ zegt Clinton donderdag in een radio-interview. ‘Ik ga geen commentaar geven op personeelszaken,’ aldus Clinton.

Comey wekte toorn van Democraten

Zaterdag kwalificeerde Clinton de onthulling van FBI-chef James Comey als ‘heel vreemd’ en ‘zeer verontrustend’. Comey trad vorige week vrijdag naar buiten over nieuw aangetroffen e-mails in het dossier over het e-mailschandaal rondom Clinton. Die werden aangetroffen op apparaten van Hillary’s assistent Huma Abedin en haar man, het beruchte oud-Congreslid Anthony Weiner. Er moet nog worden gekeken of die e-mails geheime informatie bevatten.

Met de onthulling wekte Comey de toorn van de Democraten, die hem ervan beschuldigen de verkiezingen te beïnvloeden. Inderdaad had de nieuwe onthulling invloed op de peilingen: Clintons rivaal Donald Trump kroop steeds dichter naar haar toe.

Comey mogelijk al gestraft

Mogelijk gaan Amerikaanse autoriteiten ook onderzoeken of Comey gestraft moet worden voor de onthulling. Met de actie schond hij namelijk mogelijk de zogenoemde Hatch Act, een wet die het werknemers van de overheid verbiedt het politieke proces te beïnvloeden.

Onderdelen van de Hatch Act zijn onder meer dat ambtenaren niet mee mogen doen met politieke activiteiten, dat ze geen donaties of giften van politieke partijen mogen ontvangen en dat ze hun autoriteit niet mogen inzetten om invloed uit te oefenen op een verkiezingsuitslag. Mocht hij ‘schuldig’ worden bevonden, kunnen er verschillende sancties worden opgelegd, waaronder demotie of schorsing.

Net als Obama een dag eerder, benadrukt ook Clinton nog eens dat een hoge opkomst van essentieel belang is: ‘Mensen moeten wel komen opdagen anders wordt niets dat ik voorstel een realiteit.’ Ze drukte kiezers op het hart vooral vroeg te stemmen, en als dat niet kan zeker op 8 november naar het stembureau te gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.