buitenland

Wordt Farage nieuwe Britse ambassadeur in Amerika?

Door Bauke Schram - 22 november 2016

Nadat Farage zelf heeft uitgehaald naar de Britse ambassadeur in de Verenigde Staten, heeft de nieuwe president-elect Donald Trump laten doorschemeren wie hij graag als ambassadeur ziet: Farage is zeer in de smaak bij een hoop mensen, beweert de president.

‘Veel mensen zouden Nigel Farage graag zien als vertegenwoordiger van Groot-Bittannië,’ schrijft Trump op Twitter. ‘Hij zou het geweldig doen als de ambassadeur in de Verenigde Staten!’

May is blij met huidige ambassadeur

De Tweet zorgde voor veel ophef in het Verenigd Koninkrijk. De president van de Verenigde Staten bepaalt niet wie de ambassadeur wordt, maar de Britse regering, zegt een woordvoerder van de premier Theresa May. Daarnaast klaagt May niet over de huidige ambassadeur: ‘Hij doet het heel goed.’

Farage zelf vindt dat de huidige ambassadeur ‘deel uit maakt van het oude establishment’. Het gaat om Kim Darroch, een diplomaat die sinds januari Groot-Brittannië vertegenwoordigt in de Verenigde Staten. Darroch was, net als de regering voor het referendum, tegen een Brexit, maar zei ook dat het referendum terecht is.

Volgens Farage is hij een ‘fanatieke eurofiel’. ‘Hij maakt deel uit van het oude regime,’ zegt de oud-UKIP-leider over Darroch. Zijn opvattingen over de wereld en die van Trumps team staan recht tegenover elkaar. Farage zegt dat het verstandiger zou zijn geweest om iemand naar Washington te sturen die beter overweg kan met Trump.

De politicus zelf heeft Trump geholpen tijdens de campagne, en de twee hebben regelmatig contact. Tijdens het eerste overleg tussen May en president-elect Trump bleek dat de Britse regering Farage wilde inzetten als tussenpersoon tijdens het overleg met de Verenigde Staten.

Farage ligt beter dan Darroch

Trump en Farage hebben meer met elkaar gemeen: Trump noemt zichzelf graag ‘Mr Brexit’, en de Brexit-beweging wordt vaak vergeleken met de achterban van de Republikein. Ook na de verkiezingen was europarlementariër Farage de eerste Britse politicus die Trump bezocht in de Verenigde Staten.

Ondertussen uit Darroch zijn angst voor de invloed van president Trump. Na de verkiezingen heeft de ambassadeur een memo gestuurd naar het team van May, waarin hij haar oproept zo snel mogelijk in te grijpen. Of dat gaat lukken, moet nog blijken: May heeft Trump ongeveer moeten smeken of hij voor de feestdagen nog met haar rond de tafel wil.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.