buitenland

Zo willen Duitse steden zichzelf rond kerst beschermen tegen terreur

Door Elif Isitman - 19 november 2016

Rond deze tijd vorig jaar werden verschillende evenementen, waaronder de Duitse kerstmarkten, overschaduwd door de aanslagen Parijs. Er werden extra veiligheidsmaatregelen ingezet. Die maatregelen zullen dit jaar in sommige steden nog strenger zijn dan vorig jaar.

Dat heeft ook te maken met bijvoorbeeld de massa-aanrandingen in Keulen, die zich op Oudejaarsavond voordeden, maar ook met het feit dat de terreurdreiging aanhoudt.

Bezoekers blijven komen

Dit jaar wordt bij grote evenementen in Duitsland extra politie ingezet, zowel in uniform als in burger. De agenten worden afgewisseld met bewakers van particuliere diensten.

Volgens een rondvraag van DPA laten bezoekers zich niet uit het veld slaan. Organisatoren van de kerstmarkten verwachten dat de bezoekers gewoon blijven komen. ‘Veel mensen zeggen: ik laat me het plezier niet vergallen,’’ aldus Frank Hakelberg namens de branche.

Volgens burgemeester van Frankfurt Peter Feldmann is de veiligheidssituatie ‘iets rustiger’ in vergelijking met vorig jaar toen de reeks aanslagen in Parijs op 13 november nog vers in het geheugen zaten geprent.

Hek en extra toezicht in Keulen

Op de kerstmarkt bij de Dom van Keulen zal ook meer toezicht zijn. Dat is onderdeel van nieuw beleid dat werd ontwikkeld in reactie op de massa-aanrandingen tijdens de jaarwisseling in de stad. Ook wordt het gebied rondom de Dom afgezet met hekken. De extra patrouillerende agenten die worden ingezeten, zijn ook bedoeld om diefstal te voorkomen. De kerstmarkten in Keulen zijn erg populair onder Nederlanders, die er tot en met 23 december voor hun kerstinkopen terecht kunnen.

Stuttgart houdt rekening met een toeloop van mogelijk vier miljoen bezoekers. Het veiligheidsplan is hetzelfde als vorig jaar. Omdat de markt zich op verschillende plekken in de stad bevindt, is controle bij toegang niet te doen en kan ook een rugzakverbod niet van kracht worden. In de steden Karlsruhe, Mannheim, Heidelberg, Freiburg en Ulm wordt dit jaar een groter beroep gedaan op particuliere beveiligers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.