buitenland

Aartsbisschop van Mosul: ook jullie samenleving loopt gevaar door radicale islam

Door Elif Isitman - 14 december 2016

Al meer dan twee jaar houdt terreurbeweging Islamitische Staat (IS) de Iraakse miljoenenstad Mosul in zijn greep. Aartsbisschop Petros Mouche van de Syrisch-Katholieke kerk wist het gebied met vele christenen te ontvluchten toen IS de stad binnenkwam.

Woensdag sprak de aartsbisschop van Mosul, Kirkuk en Koerdistan op initiatief van het CDA in de Tweede Kamer, onder meer over het lot van christenen in door IS bezet gebied, en over het gevaar van de radicale islam.

Genocide door IS

De agressie tegen Iraakse christenen begon al kort na de val van Saddam Hoessein in 2003, volgens de aartsbisschop. Maar de komst van IS in 2014 gold als de ‘ultieme slag op het Iraakse christendom,’ zegt Mouche. Eerder werd al bekend dat IS voor andersgelovigen speciale belasting hanteert, zo bevestigt ook Mouche. ‘Ze geven ons de keus: het betalen van een christendom-belasting, bekering tot de islam, het vertrek of de dood’.

Mouche benadrukt de wens om het verdrijven en uitroeien van christenen in Mosul en ander IS-gebied als genocide te bestempelen. ‘Ze hebben ons ontworteld en onze cultuur vernietigd en wilden ons doden en onze vrouwen verkrachten, zoals ze met andere niet-moslims hebben gedaan. Wat is een genocide anders dan dat?’ Hij echoot daarmee de woorden van Paus Franciscus, die vorig jaar benadrukte dat wat er momenteel met christenen in het Midden-Oosten gebeurt, genocide is.

Ook Westen loopt gevaar

Volgens Mouche moet er een einde aan radicalisering worden gemaakt, maar hij is somber over de haalbaarheid daarvan. Veel christenen zijn de bezette gebieden ontvlucht en zoeken hun heil op andere plekken, bijvoorbeeld Koerdistan. Mouche zegt daar dankbaar voor te zijn, maar: ‘het Koerdische volk is ook moslim en is niet zuiver van radicalen die ons niet accepteren als christenen’. Het leidt uiteindelijk tot een pleidooi aan westerse en Europese landen om de Iraakse en Syrische christenen als vluchtelingen op te nemen. ‘Ik kan u verzekeren dat wij de christenen geen Daesh (IS, red.) zijn,’ benadrukt hij.

De aartsbisschop waarschuwt dat ook de westerse samenleving gevaar loopt door IS. ‘In het Westen is Daesh een onderdeel van de samenleving en genieten strijders de bescherming van de staat (…) Zij komen naar jullie samenleving met het gif dat ze met zich mee dragen, en zullen jullie een cultuur opdringen die geen rekening houdt met mensenrechten, mensen vernedert en culturen vernietigt’.

Mouche pleit voor een verhoogde druk op de internationale coalitie om Iraakse gebieden snel te bevrijden van IS, en om bescherming te garanderen voor christenen in Irak en in het Midden-Oosten als geheel.

Bekijk hieronder fragmenten  van de achtergronden, van de genocide en van de de documentaire Our last stand,  over de situatie van Syrische christenen onder IS, en hun vlucht uit Irak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.