buitenland

Boerkaverbod en harder migratiebeleid: zo wil Merkel kiezer voor zich winnen

Door Elif Isitman - 06 december 2016

Met het oog op een mogelijke vierde termijn, spreekt de Duitse bondskanselier Angela Merkel harde woorden ten overstaan van haar CDU-partijgenoten. Boerka’s moeten verboden worden, en een tweede migratiegolf moet koste wat het kost voorkomen worden.

Het zijn speerpunten waarmee Merkel hoopt de kiezer voor zich te winnen. Ze sprak voor een CDU-congres in Essen, de stad waar ze 16 jaar geleden het partijleiderschap voor zich won.

Deuk in populariteit

‘Jullie moeten me helpen,’ zegt Merkel tegen zo’n 1.000 CDU-leden die aanwezig zijn. ‘Niemand, zelfs niet iemand met veel ervaring kan dingen ten goede van Duitsland, en Europa, of de hele wereld, in zijn eentje veranderen – en zeker niet de bondskanselier van Duitsland’. Ze werd herkozen tot partijhoofd, met 89.5 procent van de stemmen van de aanwezigen. Dat is iets minder dan wat ze twee jaar geleden voor zich won: toen kreeg ze 96.7 procent van de stemmen van aanwezige leden.

Haar eerdere beslissing om de deuren te openen voor zo’n 1 miljoen migranten, heeft een enorme deuk in haar populariteit veroorzaakt. Merkels ‘wir schaffen das’ is een van de redenen van de opkomst van de rechtse Alternative für Deutschland (AfD) die naar verwachting wel een aantal zetels gaat halen bij de federale verkiezingen in 2017.

De verkrachting van en moord op een jonge vrouw in Freiburg, vermoedelijk begaan door een minderjarige Afghaanse asielzoeker, heeft het debat opnieuw aangewakkerd. AfD-kopstukken waren er snel bij om de vrouw ‘een slachtoffer van Merkels welkomstcultuur’ te noemen.

Merkel is zich bewust van haar reputatie, en begint haar speech met de belofte dat er geen herhaling mag komen van de enorme toestroom van migranten die Duitsland afgelopen jaar te verduren kreeg. Ook zei ze dat de boerka niet in overeenstemming is met de Duitse cultuur, een opmerking die op luid applaus van het publiek kon rekenen.

‘Hier zeggen we: “laat je gezicht zien”. Dus gezichtsbedekkende kleding is hier niet gepast. Het moet worden verboden voor zover dat juridisch haalbaar is,’ aldus Merkel in een ruim een uur durende speech. Een jaar geleden stemde haar eigen CDU-partij nog tegen een boerkaverbod.

Brexit en Aleppo

Volgens Merkel denken veel mensen dat de wereld aan het ‘derailleren’ is: ‘We worden geconfronteerd met een wereld die, vooral na de Amerikaanse verkiezingen, zichzelf moet reorganiseren, vooral met betrekking tot de NAVO en onze relatie met Rusland,’ zei de bondskanselier.

Ze sprak ook over de Brexit, en waarschuwde de Britten dat ze niet aan ‘cherrypicking’ moeten doen tijdens de onderhandelingen. Ook noemde ze de Syrische en Russische bombardementen op Aleppo een ‘schande’. Volgens Merkel worden de verkiezingen in 2017 ongekend lastig, de moeilijkste sinds de Duitse eenwording in 1990.

In navolging op de arrestatie van de minderjarige Afghaanse asielzoeker in verband met de verkrachting en moord van het meisje in Freiburg, is maandag nog een Iraakse migrant gearresteerd. De 31-jarige Irakees werd in zijn opvangcentrum aangehouden op verdenking van de verkrachting van een Chinese student in de stad Bochum. Ook wordt hij verwacht van poging tot verkrachting van een andere vrouw in dezelfde stad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.