buitenland

Broers verdachte Berlijn: ‘In gevangenis geradicaliseerd’

Door Bauke Schram - 22 december 2016

De broers roepen Anis Amri op zichzelf aan te geven bij de politie na de aanslag in Berlijn. Vanuit hun huis in Oueslatia, Tunesië speculeerden de mannen met Sky News over hun broer en hoe hij zou zijn geradicaliseerd.

Sinds woensdag is Amri in beeld als verdachte van de aanslag in Berlijn, waarbij 11 mensen overleden en tientallen bezoekers van de kerstmarkt gewond raakten. Donderdag werden tevens de vingerafdrukken van de 24-jarige Tunesiër gevonden op het stuur van de vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd.

‘Hij verdient de veroordeling’

kaiserwilhelmkerk2-1200x800Klopjacht op Tunesiër Anis Amri vlakbij Nederlandse grens – dit moet u weten

Abdelkader en Walid Amri zitten nog in Tunesië, terwijl Anis als migrant naar Europa was gereisd. De klopjacht gaat ondertussen door, en de broers hopen dat Anis zich meldt bij de politie.

‘Als hij schuldig is, verdient hij de veroordeling en straf,’ zeggen de broers in een interview met Sky News. ‘Wij wijzen terrorisme en terroristen af. We hebben niets met ze te maken.’

Toen de moeder van de Anis werd gehaald door de autoriteiten om te worden verhoord en te worden ingelicht over haar zoon, wisten de broers naar eigen zeggen meteen dat het over Anis ging. In Tunesië leek de jongen echter helemaal niet radicaal. ‘Hij dronk alcohol en bad niet eens, hij was helemaal niet religieus.’

Geradicaliseerd in de Itlaiaanse gevangenis?

De Tunesiër is volgens familieleden zeven jaar geleden vertrokken uit zijn thuisland, en zat vier jaar in een Italiaanse cel op verdenking van brandstichting in een school. In juni 2015 reisde hij naar Duitsland. Sinds februari verbleef hij vooral in Berlijn. Tussendoor hield Amri zich ook op in de deelstaten Baden-Württemberg en Noordrijn-Westfalen.

In de gevangenis zou hij misschien zijn geradicaliseerd: terroristengroep Islamitische Staat heeft de aanslag opgeëist. ‘Mijn vader mijn broer en ik baden altijd dat hij niet radicaal zou zijn. Misschien werd hij geradicaliseerd in de gevangen is waar hij Algerijnen, Egyptenaren en Syriërs ontmoette,’ aldus Walid Amri.

De familie had nog sporadisch contact met Anis. De laatste keer dat de broers hem spraken was tien dagen voor de aanslag. Volgens de familie was hij kortaf: ‘Hij geeft nooit echt uitgebreid antwoord.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.