buitenland

Dit is de vervanger van gedode IS-woordvoerder al-Adnani

Door Elif Isitman - 05 december 2016

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een nieuwe woordvoerder gevonden ter vervanging van de eerder omgekomen Abu Muhammad al-Adnani. Hij wordt opgevolgd door Abi al-Hassan al-Muhajer.

IS verspreidt maandag een audioboodschap waarin de vervanging van al-Adnani wordt aangekondigd.

Dreiging met aanslagen op Turkse ambassades

De nieuwe woordvoerder liet maandag direct van zich horen door in een opname te dreigen met aanslagen op de ‘seculiere, afvallige Turkse regering’. Volgens al-Muhajer zijn onder meer Turkse ambassades en consulaten over de hele wereld het doelwit van aanhangers van de jihadistische beweging.

Ook riep de woordvoerder IS-aanhangers op om niet te vluchten uit het Iraakse stadje Tal-Afar, dat dicht bij Mosul ligt. Iraakse regeringstroepen en hun bondgenoten proberen de stad te heroveren op IS. De authenticiteit van het geluidsfragment met de uitspraken van al-Muhajer is nog niet bevestigd.

Tweede man van IS

De gedode Al-Adnani werd gezien als de nummer twee van IS, achter de leider Abu Bakr al-Baghdadi, die in juni van dit jaar in Raqqa zou zijn gedood. Al-Adnani werd gezien als zijn logische opvolger. Hij kwam echter eerder dit jaar om door een luchtaanval.

Al-Adnani stond bovendien op de most wanted-lijst van de Amerikaanse FBI. Er stond een beloning van bijna 4,5 miljoen euro op zijn hoofd. Begin dit jaar al raakte Al-Adnani zwaargewond door een luchtaanval in het westen van Irak.

Volgens het Amerikaanse leger was hij toen bijna doodgebloed, maar kon hij door medestanders net op tijd naar de door IS bezette stad Mosul worden gebracht.

Onduidelijk blijft nog altijd wie de dood van Al-Adnani op zijn geweten heeft: zowel de Amerikanen als de Russen claimden het bombardement.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.