buitenland

Duitsland over terreur in Berlijn: ‘Onze diensten hebben niet gefaald’

Door Elif Isitman - 24 december 2016

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière is het niet eens met de lezing dat de Duitse veiligheidsdiensten zouden hebben gefaald rond de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. De diensten kwamen deze week herhaaldelijk onder vuur, omdat de aanslag te voorzien zou zijn geweest en de terrorist Anis Amri vier dagen lang spoorloos was.

Ook was Amri al maanden eerder in beeld bij anti-terreurdiensten. Marokko waarschuwde de Duitse geheime dienst BND bovendien al eerder voor de terrorist.

De Maizière wijst in een gesprek met Bild op juridische beperkingen waar de veiligheidsdiensten mee moeten leven. ‘Er zijn tot nu toe geen afdoende mogelijkheden om elk gevaar continu in de gaten te houden,’ zegt de minister. Hij kondigt een onderzoek aan naar het functioneren van de diensten en noemt het niet serieus om nu al de conclusie te trekken dat de diensten hebben gefaald.

Marokko waarschuwde Duitsland

De Duitse geheime dienst BND en de federale recherche BKA werden in september en oktober al door Marokkaanse veiligheidsdiensten gewaarschuwd voor Anis Amri. De Tunesiër zou rondlopen met plannen voor een aanslag en contact hebben met aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Dortmund. De Maizière wilde hier vrijdag niet op ingaan: ‘Er zijn vele geruchten,’ aldus de minister.

Na een klopjacht van vier dagen werd Amri in de nacht van donderdag op vrijdag doodgeschoten in Milaan. Hij wist na de aanslag op de kerstmarkt op de Breitscheidsplatz in hartje Berlijn ongestoord via Frankrijk naar Italië te reizen, een klap in het gezicht van veiligheidsdiensten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.