buitenland

EU-verbod op zware wapens stuit op verzet

07 december 2016

Lidstaten van de Europese Unie steggelen met de Europese Commissie over een algeheel verbod op semiautomatische wapens. Bij terroristische aanslagen in Frankrijk werden legaal verkregen wapens uit Oost-Europa gebruikt.

De Europese Commissie ligt overhoop met het Europees Parlement en de lidstaten over een voorgestelde wapenwet. Brussel wil de verkoop van semiautomatische wapens als de Kalasjnikov of de M-16 overal in Europa verbieden. Momenteel is de wapenwetgeving op nationaal niveau geregeld en verschilt die dus per lidstaat.

Vooral in Slowakije konden criminelen toeslaan
In een land als Slowakije konden tot voor kort bepaalde wapens legaal worden gekocht. Dat wisten ook de aanslagplegers op de redactie van Charlie Hebdo: afgelopen jaar gebruikten zij wapens uit Slowakije om hun daden uit te voeren. Die konden bij aankoop weliswaar alleen losse flodders afschieten, maar konden simpel weer werkend worden gemaakt.

Volgens een onderzoeksinstituut van het Vlaamse parlement zijn er ‘duizenden wapens in Slowakije gekocht, op legale wijze, en daarna naar klanten door heel Europa gebracht’. Naast terroristengroepen zou ook de Italiaanse maffia honderden wapens uit Oost-Europa hebben besteld. Volgens een rapport van Europol van afgelopen week is het binnen de EU nog steeds makkelijk om online legale wapens te bestellen.

‘De vrije markt is hier niet voor bedoeld’
Maar na zeven uur onderhandelen wil niet iedereen daar wat aan doen. Zo klinkt er vanuit het Europees Parlement kritiek dat mensen met een wapenvergunning worden benadeeld. De vrees bestaat dat de EU wapens voor recreatief gebruik – bijvoorbeeld voor jagen – wil verbieden. Een reeks lidstaten vindt bovendien dat de illegale wapenhandel niet afdoende wordt aangepakt.

Een woordvoerder van de Europese Commissie reageerde woensdagochtend geïrriteerd op het gebrek aan vooruitgang. ‘De vrije markt was niet opgebouwd om vrij verkeer van Kalasjnikovs toe te staan. We kunnen het niveau van veiligheid in dit voorstel niet verlagen en nog steeds onze burgers beschermen.’ Woensdag wordt er verder gepraat over het voorstel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.