buitenland

Schutters vallen toeristen en politie kasteel Jordanië aan

Door Tom Reijner - 18 december 2016

Gewapende mannen hebben in Kerak in het zuiden van Jordanië de politie en toeristen onder vuur genomen. Dat gebeurde bij een eeuwenoud kasteel.

De schutters hadden zich verschanst in het kasteel, dat stamt uit de twaalfde eeuw na Christus, in de tijd van de Kruistochten die plaatshadden in de Middeleeuwen.

Toegangswegen rond kasteel afgesloten

In eerste instantie werden er vijf tot zeven doden gemeld. Later liep het dodental op naar negen. Een Canadese vrouw die er als toerist op bezoek was, drie lokale burgers en vijf agenten zijn om het leven gekomen tijdens vuurgevechten tussen de politie en gewapende mannen in Kerak. Voordat de schutters hun toevlucht zochten in de middeleeuwse bezienswaardigheid in Kerak, in het bergachtige zuiden van Jordanië, had de groepering al vier politieagenten doodgeschoten.

Elitetroepen omsingelden het middeleeuwse kasteel, op de top van een heuvel, en slaagden er na een bestorming in tien gijzelaars te bevrijden. Mogelijk zitten er nog een aantal mensen vast. Behalve de negen doden vielen er zeker 29 gewonden, van wie sommigen er slecht aan toe zijn. Wat de precieze toedracht is, is nog onbekend. Het gaat mogelijk om misdadigers, maar ook terreur van moslimextremisten kan nog niet worden uitgesloten.

Jordanië is een van de Arabische landen die zich hebben aangesloten bij de anti-IS-coalitie die onder leiding staat van de Verenigde Staten. In februari vorig jaar werd de gevangen genomen Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh- die betrokken was bij bombardementen op het kalifaat in buurland Syrië – door de terreurbeweging levend verbrand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.