buitenland

Hiaat Turkijedeal: migranten komen via Grieks vasteland

Door Emile Kossen - 15 december 2016

Griekse dorpen die grenzen aan Turkije melden een grote toename van het aantal illegale migranten. Ze maken slim gebruik van een hiaat in de migratiedeal tussen de EU en Turkije.

In de deal tussen de twee blokken werd afgesproken dat alle migranten die vanuit Turkije naar de Griekse eilanden komen, worden tegengehouden door de Griekse autoriteiten. Als blijkt dat ze niet in aanmerking komen voor asiel, neemt Turkije ze terug. Maken ze wel kans op asiel, dan moeten ze aansluiten in een lange rij. De deal zorgde ervoor dat de migrantenstroom – die in 2015 bestond uit meer dan een miljoen mensen – grotendeels opdroogde.

Smokkelaars richten zich op makkelijkere route
Maar de deal geldt niet voor migranten die binnenkomen via de landsgrenzen tussen Turkije en Griekenland. En daar komen steeds meer asielzoekers ook achter, schrijft de Griekse krant Ekathimerini donderdag.

Burgemeesters van grensdorpen als Amorio zeggen dat migranten smokkelaars duizenden euro’s betalen om de Evros rivier – zo’n 150 meter breed en 180 kilometer lang – over te steken en ze verder te brengen naar steden als Thessaloniki. ‘Het is ondertussen een bekend gezicht geworden,’ zegt burgemeester Panagiotis Ageladarakis.

Doel is vaak West-Europa
De ‘nieuwe route’ is veel makkelijker dan de gevaarlijke boottocht naar een van de Griekse eilanden en bovendien zijn de vooruitzichten voor de asielzoekers een stuk beter. Als ze worden gearresteerd, kunnen ze de asielprocedure in: ze mogen niet zomaar worden gedeporteerd. De meesten willen naar West-Europese landen, via het herverdelingsschema of op eigen houtje, bijvoorbeeld met valse paspoorten.

Getallen zijn er amper, omdat de asielzoekers niet worden geregistreerd. Politiecijfers bieden wel een inkijkje: werden er in september iets meer dan 300 migranten net over de grens gearresteerd, in oktober verdubbelde dat aantal. Het werkelijke aantal asielzoekers dat via de landsgrenzen probeert binnen te komen ligt veel hoger. Volgens AP schat de Griekse politie dat elke maand alleen al zo’n 4.000 asielzoekers worden afgeschrikt door rondrijdende politieauto’s.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.