buitenland

Hofer erkent verlies: Van der Bellen president Oostenrijk

Door Tom Reijner - 04 december 2016

De linkse presidentskandidaat Alexander Van der Bellen heeft de Oostenrijkse presidentsverkiezingen gewonnen. De 72-jarige oud-leider van de Groenen lag volgens persbureau APA en tv-zender ORF ver voor op zijn rechtse tegenstrever Norbert Hofer van de FPÖ

De campagnemanager van Hofer gaf na het verschijnen van de prognoses direct zijn verlies toe. Even later volgde de 45-jarige FPÖ-kandidaat op Facebook met een felicitatieboodschap voor Van der Bellen. Hij is een linkse professor economie en pleitbezorger van de EU.

‘Lieve vrienden, het is niet gelukt en dat doet me oneindig veel verdriet,’ schrijft hij. ‘Ik zou graag op ons Oostenrijk hebben gepast.’De prognoses zijn gebaseerd op telling van ruim de helft van alle uitgebrachte stemmen. Zowel APA als ORF meldden dat Van der Bellen ruim 53 procent van de stemmen kreeg en Hofer ruim 46 procent. Het Oostenrijkse presidentschap is ceremonieel van aard. 

Stembusgang eerder ongeldig verklaard

Vooraf werd een nek-aan-nekrace verwacht, maar die is er dus niet gekomen. Tijdens eerdere presidentsverkiezingen in mei won Van der Bellen namelijk met een miniem verschil. Omdat er toen onregelmatigheden waren geconstateerd met de stemmen die per brief werden verstuurd, werd die stembusgang ongeldig verklaard. Niets wees op gesjoemel, maar er was wel in strijd met de wet gehandeld. Voor het constitutioneel hof was dat genoeg om Hofer een tweede kans te geven.

Het laatste debat tussen de twee politici liep uit op een waar moddergooien. De Europese Unie (EU) keek met veel interesse naar de verkiezingen. Immers, als de FPÖ-kandidaat had gewonnen, had dat een nieuwe boost kunnen geven aan aanverwante, andere rechtspopulistische partijen als de PVV van Geert Wilders en Front National in Frankrijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.