buitenland

IS laat weer van zich horen met nieuwe aanval op leger Jemen

18 december 2016

Islamitische Staat(IS) heeft zich opnieuw laten gelden. In Jemen kwamen zondag bijna vijftig soldaten om het leven door een zelfmoordaanslag in havenstad Aden, in het zuiden van het land.

De militairen stonden in de rij om hun loon op te halen toen een terrorist zichzelf opblies. Zestig militairen raakten gewond.

IS niet de enige terreurgroep

De terreurbeweging meldt in een verklaring verantwoordelijk te zijn voor de zelfmoordaanslag die volgens de groep zou zijn gepleegd door ene Abu Hashem al-Radfani. Een week geleden kwamen er in dezelfde stad nog vijftig militairen om bij een zelfmoordaanslag door IS.

De terreurgroep pleegde bovendien al meerdere aanslagen in de havenstad en het zuiden van het land. En IS is niet de enige terreurbeweging in het door een burgeroorlog getroffen Jemen. Ook Al-Qa’ida is er als vanouds actief. De radicale moslims profiteren van de chaos in het armste land van de Arabische Golfregio.

Burgeroorlog

Er wordt al twee jaar gevochten tussen regeringstroepen en Houthi-rebellen uit het noorden van het land. De sjiitische Houthi’s – gesteund door Iran – hebben veel terreinwinst geboekt en controleren onder meer de hoofdstad Sana’a.

Aden ligt 300 kilometer ten zuiden van Sana’a en is in handen van regeringsgetrouwe troepen. Die hebben op hun beurt de steun van Saudi-Arabië. De Saudiërs vliegen af en aan met bommenwerpers. Hun luchtaanvallen hebben al tot veel burgerdoden geleid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.