buitenland

Kerry en Netanyahu bekvechten over nederzettingen

Door Elif Isitman - 28 december 2016

De vertrekkende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wisselen via de media harde woorden uit. Kerry waarschuwt dat een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict in het geding komt door het nederzettingenbeleid van Israël.

Daarom hebben de Verenigde Staten geen gebruik gemaakt van het veto in de VN-Veiligheidsraad toen die vrijdag stemde over een resolutie waarin wordt aangedrongen op een bouwstop in de Palestijnse gebieden, aldus een felle Kerry woensdag.

Aandringen op twee-statenoplossing

Kerry verdedigde de koers van president Barack Obama, die al jaren aandringt op een twee-statenoplossing. Ook die wordt door de Israëlische bouwplannen belemmerd, aldus Kerry. ‘We kunnen niet werkeloos toekijken en zwijgen als we de hoop op vrede in rook zien opgaan’. In een reactie op de aanhoudende kritiek van Israël op de houding van Obama zegt Kerry dat er twee keuzes bestaan voor Israël als het land een twee-statenoplossing afwijst: ‘Dan kan het Joods zijn, of democratisch. Allebei kan niet’.

Hij verweerde zich ook tegen de beschuldiging dat Amerika achter de VN-resolutie zou zitten. Dat Amerika geen veto indiende, past volgens Kerry bovendien in het beleid van opeenvolgende regeringen. ‘Gericht op vrede met een twee-statenoplossing’.

Kerry is ‘geobsedeerd door nederzettingen’

De Israëlische premier Netanyahu reageerde naderhand via een woordvoerder en met een speech. Kerry is bevooroordeeld, vindt hij. ‘Hij richt zich obsessief op de nederzettingen, maar negeert de kern van het conflict. En die is dat de Palestijnen geen Israëlische staat accepteert, waar die grenzen ook liggen,’ liet hij via zijn woordvoerder weten.

Ook noemde hij de speech van Kerry een ‘enorme teleurstelling’. ‘Een uur lang viel hij de enige democratische staat in het Midden-Oosten aan,’ zei Netanyahu, die Kerry van een ‘anti-Israëlische houding’ beticht.

De Amerikaanse president-elect Donald Trump probeerde Israël van tevoren een hart onder de riem te steken. Het land moet volgens hem ‘volhouden’ tot 20 januari. Dan neemt Trump zijn intrek in het Witte Huis, en hij geeft aan een ander beleid ten opzichte van Israël te gaan voeren.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.