buitenland

Vliegtuigkaping Malta voorbij: wie waren de gijzelnemers?

Door Elif Isitman - 23 december 2016

Alle passagiers uit het gekaapte Libische vliegtuig zijn vrijdag op Malta vrijgelaten. De gijzelnemers hebben zich overgegeven.

Eerder op vrijdag werd bekend dat het ging om loyalisten van de voormalige Libische leider, wijlen Muammar Khadaffi.

Omgeleid naar Malta

Het vliegtuig, een Airbus A320 van de luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways, maakte vrijdagochtend een interne vlucht in Libië maar werd gekaapt en gedwongen om te vliegen naar Malta, zo’n 500 kilometer ten noorden van de Libische kust. Het toestel voerde een vlucht uit van Sebha in het zuidwesten van Libië naar de hoofdstad Tripoli toen het werd gekaapt.

De piloot probeerde volgens een bron op de luchthaven van Tripoli op de oorspronkelijke bestemming te landen, maar de kapers dwongen hem naar Malta te gaan, zo’n 500 kilometer ten noorden van Libië in de Middellandse Zee.

Het vliegtuig landde op Malta International Airport, en verkeerde daar een aantal uren in stilstand onder gijzeling van twee mannen. Een man bedreigde de bemanning met een handgranaat. Ook dreigden de gijzelnemers het vliegtuig op te blazen.

Aanhangers van Khadaffi

Vervolgens sijpelde meer informatie naar buiten. Zo zou de dreigende man naar eigen zeggen een aanhanger zijn van Khadaffi, en was hij bereid de passagiers vrij te laten maar wilde de bemanning vasthouden totdat aan zijn eisen zou worden voldaan. Wat die eisen waren, is nog altijd niet bekend.

Maltese autoriteiten stuurden bussen naar het vliegveld van Malta om passagiers te evacueren, evenals een deel van de bemanning. Nadat de passagiers het vliegtuig hadden verlaten, kwam er even een man in beeld bovenaan de trap van het vliegveld. Hij droeg een groene vlag die leek op de vlag van de voormalige staat van Khadaffi.

Khadaffi werd tijdens de opstand in 2011 gedood, en sindsdien wordt Libië verscheurd door geweld van verschillende facties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.