buitenland

Kindmigranten Calais slepen Groot-Brittannië voor de rechter

Door Bauke Schram - 29 december 2016

Zesendertig kindmigranten die voor de ontruiming van het kamp in de Jungle in Calais verbleven, willen de Britse minister van Binnenlandse Zaken voor de rechter slepen. De Conservatieve minister Amber Rudd zou onrechtmatig hebben gehandeld met het opvangen van bepaalde minderjarige migranten.

In oktober kondigde de Britse regering aan minstens een kwart van de minderjarige migranten in Calais naar Groot-Brittannië te laten komen. Het ging vooral over jongeren die familie hebben die al op Brits grondgebied wonen.

Afgewezen asielaanvraag

Na de ontruiming van het migrantenkamp in Calais, werden de kindmigranten die niet naar Groot-Brittannië mochten naar opvangcentra in Frankrijk gestuurd. Daar konden ze asiel aanvragen. De aanvragen van 28 van de minderjarigen werden afgewezen, terwijl de overige acht het asielproces nog afwachten. De minderjarige migranten mochten niet naar Groot-Brittannië, maar werden vanuit de Jungle opgevangen in asielzoekerscentra verspreid over Frankrijk.

Het gaat vooral om tieners tussen de veertien en zeventien jaar oud, meldt The Guardian. De meeste komen uit Eritrea, een aantal komt uit Afghanistan en één uit Sudan. De migranten zijn vaak alleenreizende minderjarigen die in veel gevallen maandenlang in de Jungle verbleven.

Duncan Lewis Solicitors

De minderjarigen hebben, vermoedelijk met behulp van een hulporganisatie, een Brits advocatenbureau in de arm genomen. Het team van Duncan Lewis Solicitors is deels gespecialiseerd in asielzaken.

‘De regering heeft deze kinderen in feite achtergelaten zonder enige juridische steun. Pas in de loop van 2017 wil het ministerie van Binnenlandse Zaken aangeven wat de redenen waren dat ze werden geweigerd aan de Britse grens,’ stelt Toufique Hossain, hoofd van publiekrecht van Duncan Lewis Solicitors.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.