buitenland

Koptische kathedraal doelwit van bomaanslag Caïro

Door Bauke Schram - 11 december 2016

Bij een aanslag op een Koptische kerk in Egypte zijn zeker 25 doden gevallen. Het gaat om de grootste aanslag op een christelijk gebedshuis in Egypte sinds 2011.

Het is onduidelijk of een bom was geplaatst in de kapel naast de christelijke Sint Mark-kathedraal of dat de bom naar binnen was gegooid. De kathedraal is het grootste Koptische gebedshuis in Caïro.

Aanslag tijdens zondagsmis

De aanslag is nog niet opgeëist, maar juist veroordeeld door de regering van Egypte. Ook het bestuur van de machtige Al-Azhar-moskee in Caïro, het gebedshuis van de Soennitische gemeenschap in Caïro, heeft afstand gedaan van de bomaanslag.

Volgens Egyptische veiligheidsdiensten was de bom gemaakt van de explosieve stof TNT. Bijna vijftig mensen zijn gewond geraakt door de aanslag, die werd gepleegd tijdens het laatste deel van de zondagsmis. Op videobeelden is te zien hoe grote delen van de kerk aan flarden wordt gebombardeerd.

De bom ging af in de gebedshal voor vrouwen. Onder de slachtoffers zijn vooral vrouwen, melden internationale media. Volgens het bestuur van de kerk was de opkomst voor de mis hoger dan normaal.

Koptische gemeenschap als doelwit

Een rouwende menigte schreeuwde buiten de kerk na de aanslag: ‘Zeg het aan de sjeik, zeg het aan de priester, Egyptisch bloed is niet goedkoop!’ Maar het is vooralsnog onduidelijk wie de aanslag heeft gepleegd. De beveiliging buiten de kerk zou een aantal steken hebben laten vallen, zegt een ooggetuige tegen de Wall Street Journal. Zo werden de tassen van kerkgangers niet gecontroleerd.

De Koptische gemeenschap in Egypte is vaker het doelwit geweest van islamitische terroristengroepen. In december 2010 werd een kerk in Alexandrië geraakt. Daarbij kwamen 23 mensen om het leven. Ook die aanslag is nooit opgeëist.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.